aleid

0

School is voorbij, en deze keer voor altijd. Je hebt alle examens gedaan, je projecten ingeleverd en de scriptie besproken. En nu? Het is tijd om een ​​plek te vinden om te gebruiken wat je hebt geleerd om te gebruiken.

Het probleem is dat je vaak niet weet waar je moet beginnen als je besluit wat je na het afstuderen gaat doen. Daarom hebben we een gids samengesteld met do’s en don’ts op het gebied van solliciteren en sollicitatiegesprekken, met enkele tips om te genieten van je eerste baan na de universiteit de kandidatuur.

TO DO: Neem de tijd om je energie te herstellen

Nergens staat dat je je meteen na je afstuderen op een baan moet storten. Na jaren studeren heb je recht op pauze. Je eerste baan is een kans om helemaal opnieuw te beginnen en de beste manier om dit te doen is met een heldere geest.

iniziare-a-lavorare-prima-della-laurea-8266177De cijfers zijn aan uw kant: volgens het laatste Istat-rapport is de arbeidsparticipatie van afgestudeerden in Italië in de leeftijdsgroep van 20 tot 34 bijna 30 punten (28,6%) hoger dan die onder afgestudeerden.

Dus na alle uren die je aan boeken hebt besteed, kun je even de tijd nemen om op te laden en plannen te maken voor de toekomst.NIET DOEN: Te lang wachten en de trein missen

Volgens een studie gepubliceerd in de American Economic Review waarin meer dan 8.000 cv’s werden verzonden voor 3.500 vacatures, doet een periode van werkloosheid van drie maanden geen alarmbellen rinkelen voor potentiële werkgevers.

  • Na zes maanden loop je echter het risico dat je geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek krijgt en na een jaar zijn je kansen op werk drastisch verminderd.
  • Het goede nieuws, zoals het onderzoek aantoont, is dat als je eenmaal je eerste baan hebt gevonden na je afstuderen, wanneer je op zoek bent naar een volgende baan, er geen eerdere werkloosheidsperiode meer in aanmerking wordt genomen.

TO DO: Schrijf een effectief cv Gemiddeld wordt slechts 10% van de sollicitaties gevolgd door een gesprek. Dat betekent dat je cv je visitekaartje is. Het maakt niet uit of je 10 stages hebt gelopen tijdens de universiteit of dat je met hart en ziel alleen aan het studeren bent toegewijd: een goed geschreven cv levert je meer sollicitatiegesprekken op dan een haastig weggooien.

Hier zijn een paar tips: Voor maximale impact beperk je jezelf tot een enkele pagina.

Gebruik voor de secties gewijd aan opleiding en werkervaring de omgekeerde chronologische volgorde (bijv. 2021 vóór 2020), zodat uw meest recente doelen bovenaan verschijnen.

gallery-1446831014-trovare-lavoro-allestero-8824642Vermijd objectieve observaties, bijvoorbeeld „Nieuw afgestudeerde op zoek naar kansen in de wereld van digitale communicatie”: zinnen als deze verspillen alleen maar kostbare ruimte.

Vergeet clichés en lege woorden. Gebruik eenvoudige, duidelijke taal en laat door je ervaring zien dat je bijvoorbeeld uitstekend probleemoplossend vermogen hebt, in plaats van het alleen op te schrijven.

Kies voor een eenvoudige opmaak: gebruik koppen, vetgedrukte datums, een basislettertype (bijvoorbeeld Helvetica) en laat voldoende ruimte tussen de secties om de informatie te laten opvallen.

  • Voeg bovenaan je telefoonnummer en e-mailadres toe, zodat potentiële werkgevers gemakkelijk contact met je kunnen opnemen.
  • Bloggen, freelance banen of de typische banen van de zogenaamde „gig-economie” zijn ook werkervaringen, dus voer ze in.
  • Als je geen werkervaring hebt, richt je dan op de zachte vaardigheden die je op de universiteit hebt opgedaan en op relevante academische projecten.
  • Sla de schoolresultaten over, tenzij ze echt buitengewoon zijn. Schrijven dat je de beste van de klas was, zal een HR-manager waarschijnlijk niet treffen.
  • Houd er rekening mee dat u gemiddeld 30 tot 50 cv’s moet indienen voordat u een aanbieding krijgt. Doorzettingsvermogen is alles!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in