Hoezo Anders – Hoezo ik – Het verhaal van…

0

Ik heb Cerebrale Parese. Dat betekent onder andere dat ik spastisch ben. Ik heb moeite met lopen en maak ongecontroleerde bewegingen met mijn armen. Mijn beperking is gekomen als gevolg van zuurstofgebrek bij mijn geboorte. Hierdoor heb ik een hersenbeschadiging opgelopen.


School

Op dit moment zit ik niet meer op school. Ik heb mijn VMBO opleiding gevolgd op Mytylschool de Brug in Rotterdam. Het basisonderwijs heb ik op een reguliere school gevolgd. Dit is altijd heel goed gegaan. Ik kon goed meekomen met de anderen en er werden aanpassingen aangebracht waar nodig. Zo had ik een aangepaste stoel, tafel, gebruikte ik een tekstverwerker en vanaf groep 7 een laptop.
Op de basisschool ben ik gelukkig nooit gepest. Ik werd altijd geholpen door mijn klasgenoten en werd goed opgenomen in de groep. In de eerste klas van de middelbare school ben ik begonnen op een reguliere school. In deze klas werd ik als een klein kind behandeld, alsof ik behalve een lichamelijke beperking, ook een geestelijke beperking heb.

Bloggen

Ik heb geen baan, maar ben wel op zoek. Wel heb ik genoeg hobby’s, namelijk lezen, schrijven, voornamelijk blog’s en gedichten. Ik schrijf voor mijn eigen 365 dagen project en daarvoor op mijn eigen blog . Computeren en yoga  zijn ook grote hobby’s van mij. En in de afgelopen week heb ik te horen gekregen dat ik mag gaan bloggen voor de website van de BOSK.


Ik probeer zoveel mogelijk te genieten


Het kost soms best wat moeite om gemotiveerd te blijven, maar door erover te praten met vriendinnen en met mijn coach krijg ik weer nieuwe moed. Ik probeer altijd maar te denken: ‘hun gemis, als ze mij niet willen’. Ik sta over het algemeen wel positief in het leven. Ik heb mijn ups en downs, maar ik werk op dit moment hard aan mezelf als persoon en probeer zoveel mogelijk te genieten.

 Het grootste nadeel van mijn beperking vind ik dat ik niet altijd alles kan doen wat ik zou willen doen, dingen die ik wel zou kunnen als ik geen beperking had gehad. Ook vind ik het soms nog lastig om mijn energie te verdelen. Ik heb de neiging om alles in een keer te doen en vergeet nog wel eens tussendoor mijn rust te pakken.

Er zitten ook voordelen aan mijn beperking. Zo krijg je vaak korting, zoals bij een rommelmarkt/pretpark e.d. en je mag bij attracties bij de uitgang naar binnen waardoor je niet in de rij hoeft te staan. Wanneer mensen merken dat ik een beperking heb reageren ze hier goed op. Meestal doen ze er wel luchtig over. Zo van ‘Ach, dat maakt toch niet uit’.

Ik zal nooit weten wat ik mis

Ik zal nooit precies weten wat ik mis omdat ik niet anders gewend ben. Ik zie leeftijdgenoten dingen doen die ik niet kan. Zo is het me niet gelukt om verder te studeren na de middelbare school. Ik had graag gewild dat ook ik verder had kunnen studeren op een reguliere mbo-school met leeftijdgenoten, maar ik weet niet wat ik mis.

Droom


Ik droom ervan om later zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het leven van mensen met een beperking. Ik hoop ze te kunnen inspireren en ze als ervaringsdeskundige te steunen en begeleiden waar gewenst. Dit wil ik bereiken door te blijven schrijven, door aan zoveel mogelijk interviews mee te doen en door te proberen of ik voor tijdschriften kan gaan schrijven. Zo hoop ik dat ze vertrouwen krijgen in mijn kunnen en met mij verder aan de slag willen. Hiervoor moet ik veel netwerken en contacten onderhouden.

Toekomst plannen


Ten eerste ben ik heel blij dat ik met dit interview mee mag doen. Daarnaast word ik binnenkort door een student geinterviewd voor een studieopdracht. Ook mag ik gaan bloggen voor de BOSK site. En ik heb contact met Emma at Work die mij ondersteunt met het vinden van een baan. Mijn tip? Laat je niet in een ‘hokje’ plaatsen. Jaag je dromen na en geloof in jezelf!