Hoezo Anders – Zo anders – School en zo

0

Speciaal of niet; het is wel fijn als ze op school rekening houden met je. Helaas heeft niet elke school begrip voor niet-zichtbare beperkingen dus orienteer je goed voor je ergens start.
Twijfels of je op de goede plek zit? Op deze site hebben ze een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet. Het is ook een kwestie van ervaren en vraag aan andere leerlingen wat zij vinden.

Handicap + Studie geeft heel veel informatie en advies over studeren met een beperking:  www.handicap-studie.nl

’Geslaagd studeren met autisme’ is de titel van de film over Joeri. In deze korte film laat initiatiefnemer MEE zien dat studeren met autisme kan, mits er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Joeri is 23 jaar, heeft PDD-NOS en studeert HBO Elektrotechniek. De film kun je vinden op YouTube.

Studeren met autisme. Hoe werkt dat? is een praktische gids (en ook website) bedoeld voor (aankomende) studenten met autisme. Maar ook als je AD(H)D of NLD hebt kun je hier veel aan hebben. Kijk op de website van Hoe werkt dat voor meer informatie.

Ook op het mbo!

De ROC’s zijn ook steeds beter in staat om jongeren met een handicap een passende opleiding te bieden. Het REA College is gespecialiseerd in het opleiden van mensen met een handicap. Helaas zijn er maar een paar vestigingen in Nederland. Kijk hier voor meer informatie.

Na de Havo, het Vwo of het Mbo

Het wordt steeds gewoner om met een beperking te studeren aan een HBO-instelling of universiteit. Er is dan ook steeds meer geregeld. Je mag bijvoorbeeld langer over je studie doen en je kunt hiervoor een extra jaar studiefinanciering aanvragen. Tentamens kunnen op een aangepaste manier afgenomen worden. De gebouwen zijn makkelijk toegankelijk. Ook zijn er steeds vaker speciale contactpersonen of decanen. Deze zijn goed op de hoogte van alle mogelijkheden en kunnen je vaak heel goed helpen. 

Studeren?

Vanaf je 18e heb je recht op studiefinanciering (ook op het mbo trouwens!). Met jouw beperking, handicap of ziekte kun je mogelijk in aanmerking komen voor verlenging van je studiefinanciering.Bij DUO-IB-groep kun je alles vinden over stufi…kijk maar.