Studentengezondheid – gezondheidszorg aan de universiteit onder de loep

Dankzij hun ziektekostenverzekering heeft elke student recht op openbare, gratis gezondheidszorg van het Nationaal Gezondheidsfonds. Dit is het geval ongeacht of hij naar een verre academische stad is verhuisd of dat hij thuis blijft en in deeltijd studeert.

Gezondheid is een zeer belangrijk onderwerp dat recentelijk de aandacht heeft getrokken van de meeste mensen van alle leeftijden. Mensen die aan hun studie beginnen, verlaten meestal hun huizen voor academische steden, wat resulteert in onthechting van hun vroegere huisartsen en specialisten, maar ook van hun huidige routine en levensstijl.

Zorgtechnische zaken regel je best aan het begin van je studie, zodat je bij ziekte niet in paniek raakt en naar een oplossing zoekt, maar een plan paraat hebt. Zo’n gezondheidstraject komt ook van pas als je een doktersattest nodig hebt voor het beoefenen van sport of een doorverwijzing naar een specialist.

ZORG VOOR GEZONDHEIDSZORG IN STUDIES

Allereerst moet elke student, ongeacht of hij aan een openbare of particuliere universiteit studeert, ervoor zorgen dat hij een ziektekostenverzekering heeft. Voor verzekeringen volstaat het om aangifte te doen door ouders of wettelijke voogden. In uitzonderlijke gevallen, wanneer ouders een student niet kunnen inschrijven, wordt de student op zijn verzoek verzekerd door de universiteit. Dankzij hun ziektekostenverzekering krijgen studenten het recht om gebruik te maken van openbare, gratis gezondheidszorg onder algemene voorwaarden, dat wil zeggen onder het Nationaal Gezondheidsfonds.

voor-wie-zijn-de-stages

Grotere universiteiten hebben klinieken die voor de academische gemeenschap zorgen of sluiten contracten met gezondheidscentra. „Academische” faciliteiten hebben meestal een betere beschikbaarheid van diensten en data, en de mogelijkheid om telefonisch of via internet in te schrijven. Ongeacht of de student kiest voor een academische kliniek of de dichtstbijzijnde voorziening in de buurt van zijn/haar nieuwe woonplaats, hij/zij moet een verklaring van keuze huisarts invullen.

Dan krijgt hij de zorgrechten waar hij recht op heeft.

OMVANG VAN DE MEDISCHE DIENSTEN VOOR STUDENTEN

De medische voordelen die voor alle studenten beschikbaar zijn, zijn onder meer:

  • hulp van in ieder geval een arts en verpleegkundige, inclusief de mogelijkheid van huisbezoeken (in bepaalde gevallen),
  • het verstrekken van recepten, verwijzingen en ziekteverlof,
  • uitvoering van bestelde diagnostische en laboratoriumtesten.

Belangrijke informatie – indien de student niet tevreden is over de geleverde zorg, mag hij/zij tijdens het kalenderjaar 3 keer gratis van kliniek of dokter wisselen (aangifte opnieuw indienen). Het is niet de moeite waard om te wachten tot de ziekte de verklaring heeft ingevuld, het is beter om het in de eerste dagen van de lessen te doen. Controleer gewoon de locatie van de medische faciliteit die studenten bedient op de website van de universiteit en schrijf je in.

STUDENTEN – ZORG VOOR JE GEZONDHEID

Overweldigd door leren en nieuwe verantwoordelijkheden, geloven studenten, vooral in het begin, dat ze niet moeten omgaan met zulke „onzin” als het zoeken naar of bereiden van gezonde maaltijden. Een dieet op basis van worstjes, pasta, kant-en-klare sauzen en Chinese soepen heeft de gezondheid van veel mensen verpest.

Aan een dieet dat arm is aan de juiste ingrediënten en vitamines, volstaat het gebrek aan de juiste hoeveelheid slaap, veel mentale inspanning, stress en feestjes (stimulantia) om wakker te worden na een jaar zonder kracht, energie, bereidheid om handelen en met verzwakte immuniteit.

Daarom loont het de moeite om geïnteresseerd te raken in effectieve leertechnieken om korter, maar efficiënter te leren. De tijd die wordt bespaard aan gedachteloos vervalsen, kan worden besteed aan sport en een uitgebalanceerd dieet, dat niet duurder is dan junkfood. Kortom, gezond blijven op de universiteit is een belangrijke zaak, het kost weinig moeite en een goede organisatie is de sleutel. Het is beter om niet verrast te worden door de ziekte en van tevoren te handelen.