alles kan als jij het laat gebeuren | Stichting hoezoanders

0

Toen ik een aantal jaar jonger was, werd er in een tv-serie een keer gezegd dat ieder mens een speciaal talent heeft. Gekregen van God bij de geboorte, of van moeder natuur of het universum zo je wilt, maar ieder mens heeft een talent. Dat hoeft niet per se een gave te zijn in de zin van enorm goed kunnen zingen of voetballen of koken; het kan ook iets heel simpels zijn. Dat je bijvoorbeeld heel goed kunt luisteren of adviseren, een zesde zintuig hebt voor probleemsituaties of het hoofd juist heel goed koel kunt houden als iemand in nood is. Dat je heel positief in het leven staat, is ook een talent, of dat je enorm veel doorzettingsvermogen hebt. Al je sterke punten, al je kwaliteiten, alle dingen waar jijzelf trots op bent of waarmee anderen jou complimenteren: het zijn allemaal pareltjes van je persoonlijkheid. Talenten.

Je persoonlijkheid is een parelschelp
Als je ziek of gehandicapt bent, is het lastig om die pareltjes te ontdekken. Je kunt minder, dus logischerwijs zou je ook minder hebben om goed in te zijn… toch? Nou, dat is dus niet waar. Ook – of misschien juist – als je niet zoveel dingen kunt, is je persoonlijkheid een parelschelp. Maak van je beperkingen mogelijkheden. Dénk niet in beperkingen, maar denk in mogelijkheden.
Blijf jij door bikkelen met fysiotherapie waar andere mensen zouden opgeven? Dat is een talent. Blijf je zoeken naar iets wat je wél kunt verdragen, een manier waarop je de dag wél kunt doorkomen? Ook een talent. Weet je van het nare altijd iets leuks te maken? Zéker een talent. Of je lichaam of geest nu iets anders werkt of je jezelf juist ziet als iemand die heel doorsnee is, je bent bijzonder door wat je kunt en hoe je denkt. Geen twee mensen zijn hetzelfde, maar iedereen heeft iets bijzonders in zich, iets waarmee ze het leven zelf bijzonder kunnen maken en er iets aan bij kunnen dragen.

Andere wereld
Als ik naar mijn eigen talenten kijk, dan begin ik eigenlijk heel oppervlakkig – maar als je erover nadenkt, is niets meer oppervlakkig en heeft alles een diepere betekenis, een grondslag, een basis. Niets gebeurt zonder reden, niets gaat voorbij zonder ook maar enig effect te hebben. Ik ben van jongs af aan al goed geweest in taal, doordat ik veel las – de enige hobby waar ik écht plezier in schepte en die écht mogelijk was met het oog op mijn beperkingen. Later is die talenknobbel veranderd in een passie voor schrijven – iets wat ik volgens veel mensen ook goed kan en waar ik heel veel energie en plezier uit haal. Door te schrijven, kan ik mijn ei kwijt en de poort naar een andere wereld openen waar meer mogelijk is, waar ik alles kan doen wat ik wil. Ook een soort manier om met de dingen om te gaan die gewoon niet kunnen: op die manier maak ik van het onmogelijke iets dat wel mogelijk is.

Inspireren
Maar het is niet alleen dat schrijven dat ik zie als een talent, hoewel veel mensen in mijn omgeving wel zeggen dat dat echt iets is waar ik ver mee kan komen. Het is veel meer de manier waarop ik in het leven sta. Ik heb het aan mijn ouders te danken dat ik de dingen altijd zo positief mogelijk heb proberen te bekijken en dat ik dat nu nog steeds doe: zij hebben me op die manier grootgebracht. Kijken naar wat je wel hebt en wel kan, dankbaar daarvoor zijn, ervan genieten en op die manier ten volle leven. Dat probeer ik te verwerken in alles wat ik doe, zo ook in het schrijven. Vooral op mijn blog speelt die positieve mentaliteit een grote rol en daarin heb ik kort geleden ook een talent ontdekt: door mijn positieve spirit op die manier te verspreiden, kan ik mensen inspireren die het misschien ook niet altijd makkelijk hebben of wel eens een boost kunnen gebruiken. Ik kan mensen laten zien hoe gemakkelijk het is om je zoveel mogelijk bewust te zijn van de mooie dingen in het leven, ik kan ze laten zien wat het betekent om het beste te halen uit de vervelende dingen, om simpelweg te genieten. Dat is een talent: ik geniet ervan, ik kan er mijn ei mee kwijt en ik help mensen.

Talent maakt gelukkig
De manier waarop je in het leven staat, de dingen waar je plezier uit haalt, de dingen die ervoor zorgen dat andere mensen zich jou (blijven) herinneren, de dingen die jouw persoonlijkheid zo bijzonder maken: dat zijn talenten. Het zijn mogelijkheden waarmee je jouw eigen leven gemakkelijker of mooier kunt maken, waarmee je jezelf gelukkig kunt maken en waarmee je iets kunt bijdragen aan de wereld, al is het maar aan één medemens. Laat iemand je dus nooit vertellen dat het zijn van een goede vriend of zorgen voor een zieke zus of het geven van een sterke peptalk geen talent is. Alles kan een talent zijn, alles kan je gelukkig maken. Zoals Mary Poppins al zei: alles kan als jij het laat gebeuren.