een andere weg | Stichting hoezoanders

0

Iedereen heeft een ander karakter met bijbehorende sterke en zwakke kanten. Tel daar nog eens een rugzak vol met persoonlijke ervaringen bij op en nog wat andere factoren die je kunnen beperken en verrijken en de optelsom is snel gemaakt: iedereen is anders. En iedereen heeft zijn eigen weg te bewandelen.

Een andere weg
Mijn weg was al vroeg duidelijk en die bewandelde ik met een zekere tred. Toen kwam daar een behoorlijke beperking ‘tussendoor’ en moest ik noodgedwongen een andere weg inslaan. Een van de moeilijkste dingen ooit. Mijn talent was toch al bekend? Lief, sociaal, altijd zorgen dat de ander tevreden was? Zelfs een studie om maatschappelijk werkster te worden om met mijn talent mijn brood te verdienen moest worden afgebroken.

Rugzak vol ervaringen
Ik moest mijn rugzak vol ervaringen, mijn karakter en alle bijbehorende beperkende kanten eens rustig van alle kanten bekijken. Het kan helemaal geen kwaad om stilgezet te worden, ook al was het in mijn geval behoorlijk gedwongen. We hebben allemaal onze weg, maar die kan op ieder moment een andere kant opgaan. Dat vond ik nog het moeilijkste van alles.

Niet meer alle vrijheid
Het leven eist in mijn ogen vooral een talent van je. En dat talent is flexibiliteit. Iedereen heeft namelijk een speciaal setje met op maat gemaakte talenten. Maar soms vraagt de situatie iets heel anders van je. Toen ik ziek werd had ik niet meer alle vrijheid om mijn talenten volledig te benutten. Er zijn wel altijd andere wegen te bewandelen, maar die vragen wel wat van je.

Door het leven te leven
Ook al geloof ik nog steeds dat we allemaal ergens voor zijn bestemd, dit hoeft nog niet een twee duidelijk te zijn bij de geboorte. Ik denk dat de meeste hun echte talent, hier kan je ook passie of weg lezen, leren kennen tijdens hun leven. Juist door het leven te leven ontdek je wat goed bij je past en vooral wat niet.

Tunnelvisie opengooien
Veel mensen willen vooral maar ‘normaal’ zijn en streven het ideale, maar geijkte plaatje na. Aanpassen aan iets wat misschien niet eens bij je past, zorgt er in mijn ogen niet voor dat je jouw talent sneller ontdekt. Juist toen ik mijn tunnelvisie moest opengooien en een andere weg moest kiezen, omdat mijn eerdere talent geen garantie was voor geluk, ontdekte ik wat er nog allemaal meer in mij zat.

Grootste uitdaging
Ik ben een compleet andere weg ingeslagen, met een nieuwe rugzak en wat andere karaktereigenschappen die beter bij me passen en ik voel dat het klopt. Misschien was ik hier altijd al voor bestemd en moest het leven mij dit nog even laten zien. Schrijven is mijn weg, maar ik wil vooral nog heel veel leren van wat het leven van me vraagt en dat is alles met een flexibele houding tegemoet treden. En dat is denk ik mijn grootste uitdaging.