Hoezo Anders – Anders – Reacties

0

Een selectie van de reacties op 'Anders’:

Positieve beeldvorming

Wat een mooi boek is „Anders” geworden! En natuurlijk ben ik ook vooral trots op het verhaal van mijn geinterviewde dochter: Sannemeike. Ook dit boek is een goed voorbeeld voor meer begrip en een positievere ´beeldvorming` door de mensen zelf hun unieke verhaal en ( gelukkig vaak ook hun optimistische) ervaringen te laten vertellen. Want er wordt al genoeg over mensen met een beperking gepraat of geschreven en nog veel te weinig MET hen gepraat! (Hettie Dersjant)

Herkenning

In één adem uit gelezen. Mijn dochter heeft ook een onzichtbare beperking, maar komt desondanks over als een pittige dame en juist dat is haar grootste valkuil! Ze bokst contsant op tegen te hoge verwachtingen. Alle vragen, zorgen, problemen en verdrietjes die je daar als moeder gratis bij krijgt, las ik allemaal terug in 't boekje 'Anders’, dat ik kreeg van een 'collega-ouder’ van de mytylschool, waar mijn dochter op zit. Fijn om te lezen dat je niet de enige bent! Ik herkende mezelf en mijn dochter helemaal er in, ook de soms grappige momenten, zoals 't stukje over het veel te vroeg wakker worden met alle kabaal, danspasjes en slingerende pyama’s erbij. Als je 't terug leest bij iemand anders, zie je door je eigen frustratie ook de komische kant er in terug. Bedankt!!! Een feest van herkennig en 't gaf me 't gevoel dat ik 't goed doe! (Nettie, moeder van vrolijke en soms ook moeilijke 9 jarige dochter)

Eerlijk

Daniella heeft een prachtig boek geschreven over haar zoektocht naar antwoorden over de toekomst van haar zoon die „anders” is. Door gesprekken aan te gaan met volwassen mensen die hetzelfde syndroom hebben als haar zoon, probeert zij een beeld te krijgen van zijn toekomst. Maar eens te meer blijkt dat ieder mens „anders” is, ook mensen die echt „anders” zijn… Wij allemaal hebben een pad te volgen op deze aarde en dat pad moeten we zelf vinden. Ik vond het mooi om te lezen hoe mensen die anders zijn, dat pad ook vinden. Al is het vaak met diepe dalen. Daniella, je hebt het mooi en vooral eerlijk geschreven. Mijn complimenten. (Anja Brouwer-Schreuder)

Ontroerend

Ik vind het boek 'Anders’ een ontroerend boek. Het beschrijft de zoektocht van de moeder van een gehandicapt kind naar de mogelijkheden om met deze handicap een gelukkig leven te leiden. De pijn, de berusting en de nieuwsgierigheid zijn herkenbaar. Ik hoop dat Daniella blijft schrijven voor alle ouders en familieleden die diezelfde weg moeten gaan. Liefde maakt het voor een kind draaglijk om 'anders’ te zijn. (Mai Neijens)

Ook grappig

Ik ben er stil van, tijdens het lezen had ik vaak kippenvel en zat mijn keel dicht van emoties. Wat heb je het ontzettend aangrijpend, emotioneel maar ook grappig en vooral ook functioneel geschreven. Ouders kunnen hier vast heel veel kracht uithalen. Mijn favoriete verhaal is van Sannemeike en haar konijnen en van Onno en eigenlijk van iedereen die je hebt geïnterviewd. Maar ook zeker de schakeling die je elke keer maakt naar je eigen verhaal wat het uiteindelijk zo’n mooi geheel maakt en heel wat ouders het gevoel geeft dat ze er niet alleen voorstaan. (Monique van den Boogaard)