beeldvorming | Stichting hoezoanders

0

Anne liep in 2012 en 2013 stage bij Hoezo Anders en heeft hier veel geleerd. Vorig jaar begon ze met een opleiding in de zorg. Wij plaatsen graag een gastblog van haar! Ze heeft een geweldige droom: presentaties geven over hoe je met een beperking omgaat. Ontdek je talent!

Beeldvorming
Afgelopen week was ik op visite bij een vriendin van mij. We hebben allebei hetzelfde streven, namelijk dat de beeldvorming omtrent mensen met een beperking verbeterd moet worden, en dat ze recht hebben op gelijke kansen op de arbeidsmarkt. We hebben het samen regelmatig over dit onderwerp, omdat we hier helaas zelf ervaringsdeskundigen in zijn. We hebben beide zoveel mogelijkheden maar krijgen we ook een kans op deze arbeidsmarkt? Een eerlijke kans?

Tolerant
Ik zou graag willen dat mensen hun beperkte gedachten over deze doelgroep eens zouden veranderen: niet kijken naar wat we niet kunnen, maar naar wat er wél mogelijk is. Het is niet zo gek dat veel mensen met een beperking de moed laten zakken. Dit is precies de reden waarom ik presentaties wil geven aan bijvoorbeeld bedrijven of op beurzen, over het hebben van een beperking en hoe je hier mee omgaat. Ik zou zo graag willen dat Nederland toleranter wordt voor deze doelgroep, zodat ook wij kunnen laten zien wat we allemaal kunnen, in plaats van nutteloos thuis te zitten of te worden gedumpt op een sociale werkplaats of in een uitkering.

Opkomen voor jezelf!
Er is een groep van 2.5 miljoen mensen die ‘gehandicapt’ zijn en allemaal zijn ze heel divers in wat ze wel en niet kunnen. Waarom zijn er maar zo weinig mensen in deze groep die voor zichzelf durven of kunnen opkomen? Wanneer wordt er eens gestopt met over deze mensen heen te lopen en met plannen te bedenken als de participatiewet, die alleen is bedacht om te bezuinigen?

Rotwoord
Ik vind gehandicapt echt een rotwoord. Net als beperking. Het woord alleen zegt het al. Eigenlijk zou hier een positiever woord voor moeten worden bedacht. Er zou vaker over dit onderwerp gesproken moeten worden, zodat mensen hier eens goed over na gaan denken. Dit is het doel waar ik naar streef: gelijkheid voor deze doelgroep!

Anne blogt op http://eenandereroute.blogspot.nl