vergeet nooit waar je goed in bent | Stichting hoezoanders

0

Wij hebben een nieuwe blogger: Ellis! Zij leeft met een Cerebrale Parese, maar is erg sportief, fotografeert en volgt een opleiding om les te kunnen geven in het basisonderwijs. Haar droom is kinderen die anders zijn, het gevoel geven dat ook zij speciaal zijn! In dit bericht stelt zij zich verder voor en deze week kun je haar eerste blog lezen:

Tegenwoordig is alles normaal: je loopt, je schrijft, je sport en zo gaat dat steeds maar door. Soms vraag je jezelf af: kan ik dit nog wel, of kan ik dat nog wel? Vaak vergeet je te denken aan die dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent, dat komt omdat je vervalt in ritmes, waardoor je niet meer ziet wat jouw talenten precies zijn.

Het is niet te laat om nú nog te beseffen wat jouw talenten zijn!
Vroeger was alles normaal, voor in hoeverre mijn leven normaal kan zijn natuurlijk, op de basisschool speelde ik met mijn klasgenootjes en ik merkte al gauw waar ik goed in was: daar werd ik natuurlijk steeds voor ingezet. Van jongs af aan ben ik gewend geraakt aan computers en het maken van PowerPoint-presentaties. Toen we op de basisschool in groepjes dingen moesten presenteren, mocht ik de presentaties maken en hadden we met onze klas een paar keer een prijs gewonnen daarmee. Toen besefte ik: dit vind ik leuk om te doen, dit is een talent van mij!

Helaas brak na de basisschool een hele andere periode aan: op de middelbare werd ik enorm gepest. Ik werd onzeker en vergat waar ik goed in was en plezier in had en verloor mijn doorzettingsvermogen. Op dat soort momenten denk je dat je geen talent hebt, dat je geen doel hebt in het leven. Pas wanneer je geaccepteerd wordt, begin je weer na te denken over wat je goed kan, welke eigenschappen je hebt, wat jou uniek maakt.

Vaak hoor ik wildvreemde mensen om me heen zichzelf vragen stellen: wat is mijn doel, wat wil ik bereiken, wat voor werk/opleiding moet ik gaan doen? Ik denk dat het heel belangrijk is om goed na te gaan bij jezelf wat je leuk vindt, waar je talenten liggen, waar je bij wijze van spreken hele dagen aan zou kunnen spenderen. Daarna is het belangrijk om na te gaan welke eigenschappen je hebt. En als iets niet lukt, probeer je het opnieuw, zo kun je bereiken wat je écht wilt. Het is goed om dat te beseffen, het roer om te gooien en je talent zo goed mogelijk te benutten.

Ik heb mijn talenten ontdekt, en nu?
De afgelopen jaren heb ik beseft wat mijn talenten nu echt zijn. Ik besloot er werk van te maken, want dat is wat je moet doen! Alleen je talenten ontdekken is niet genoeg, je moet ze gaan ontwikkelen! Ongeveer drie jaar geleden begon ik een eigen hobbybedrijfje voor mijn fotografie, ik bleek inderdaad het talent te hebben wat ik dacht. Inmiddels heb ik al verscheidene positieve reacties van klanten gehad. En het sporten? Dat is meer dan een gewoonte geworden, het hoort bij mij, het is mijn levensstijl. Ik ben er goed in en dat mag! Je mag trots zijn op de dingen die je bereikt hebt!

Ik wilde altijd al mensen inspireren en kinderen die anders zijn dan anderen, het gevoel geven dat ook zij speciaal zijn. Toen ik de kans kreeg een dag mee te lopen bij de opleiding Leraar Basisonderwijs op de HZ in Vlissingen, hebt ik deze kans met beide handen aangepakt. Hieruit volgde mijn beslissing de opleiding te volgen. Ik heb hier geen spijt van gehad. Vanuit mijn ervaring kan ik kinderen die anders zijn adviseren, ik kan ze het gevoel geven dat ze er mogen zijn en hier krijg je zo veel voor terug. Ik weet wat mijn talent is en ik weet hoe ik daarmee anderen kan helpen en dat doet me goed, het geeft mij een doel!

Jouw talenten zitten in je, het heeft er altijd gezeten. Het is alleen de kunst om ze zelf te ontdekken en te zien wat het je brengt, hoe je je daarbij voelt en welke boodschap je door kunt geven aan anderen. Dat is wat echt belangrijk is!