Daan – Stichting Hoezo Anders

0

Steeds heen en weer bewegen vanwege een tic en daarnaast al van jongs af aan de diagnose PDD-NOS. Daan (19) is niet anders gewend. Ondanks dat hij soms het gevoel heeft dat de buitenwereld hem als ‘anders’ beschouwt, vindt hij dat zelf totaal niet. Zijn beperking vormt voor hem geen belemmering in het werken aan zijn droom: een carrière in de muziek.

Hoe komt het dat je het gevoel hebt dat anderen jou als ‘anders’ beschouwen?
Toen ik een jaar of vijf was begonnen andere kinderen mij te pesten vanwege mijn tic. Ik beweeg constant heen en weer en dat begrepen zij niet. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog een vorm van autisme. Dit heeft mij destijds wel onzeker gemaakt. Rond mijn veertiende stopte het pestgedrag, omdat ikzelf en de mensen om mij heen toen een stuk ouder waren. Ik kon toen beter uitleggen waarom ik deed zoals ik deed. Open zijn over mijn tic en autisme heeft mij erg geholpen.

daan2-376x280-6933946Zijn er tegenwoordig nog momenten waarop jij het gevoel hebt als ‘anders’ te worden gezien?
Ik weet zelf dat ik niet anders ben, maar ik weet ook dat de buitenwereld dat op het eerste gezicht soms nog wel denkt. Gelukkig is dit vaak alleen het geval bij buitenstaanders. Ik heb inmiddels een hechte groep vrienden om mij heen die mij niet als ‘anders’ zien en die mij accepteren en respecteren zoals ik ben.

Wat doe jij in het dagelijks leven?
Op dit moment combineer ik mijn passie voor werken met dieren met mijn passie voor geluid door één dag per week bij SEA LIFE Scheveningen te werken en daarnaast nog drie dagen per week als audiovormgever bij Werken.FM. Dit laatste houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat met geluid te maken heeft.

Ook buiten je werk om ben je graag bezig met geluid en muziek. Waar komt die passie vandaan?
Vroeger was ik fan van rapper Eminem. Zijn teksten hebben mij veel geleerd over het leven en hebben mij daarnaast ook aan het denken gezet. Zou ik zelf ook zulke teksten kunnen schrijven en kunnen rappen? Ik ben toen begonnen met het maken van simpele rijmpjes op school en al gauw ontdekte ik dat ik al mijn gevoelens en de dingen die ik heb meegemaakt kwijt kan in mijn eigen muziek. Teksten schrijven is mijn manier geworden om met alles in mijn leven om te gaan. Het is bijna een soort therapie.

Inmiddels heb je een eigen Youtubekanaal met jouw eigen muziek. Op welk nummer ben je nou het meest trots?
Ik denk toch op Justice in my heart en Unstoppable. Beide nummers gaan erover dat, hoeveel tegenslagen je ook krijgt, je altijd hoop moet houden en nooit moet opgeven. Die boodschap is voor mij heel erg belangrijk. Justice in my heart gaat daarnaast ook over mijn liefde voor mijn familie en vrienden. Voor hen doe ik alles.

Wat zijn jouw dromen op muziekgebied?
Mijn droom is om later anderen te helpen door middel van mijn teksten. Als ik met het rappen mijn geld zou kunnen verdienen zou dat natuurlijk mooi meegenomen zijn, maar ik wil vooral een inspiratiebron en steun zijn voor anderen. Daarnaast lijkt het me tof om in de toekomst een keer een nummer op te nemen met mijn zus Emmaly Brown. Zij deed vorig jaar mee aan The Voice of Holland en ik ben echt ontzettend trots op haar. Samenwerken lijkt me dan ook iets heel bijzonders.

Heb je nog tips voor anderen die zich door hun beperking niet willen laten tegenhouden om veel te bereiken?
Wees niet bang om voor jezelf op te staan. Het is meer dan oké om te staan voor wie je bent en voor wat je vindt. Daarnaast is er één quote die voor mij alles zeggend is: If life’s strong enough to get you down, show life that you’re strong enough to get up. Laat je niet tegenhouden, door niets of niemand.