Ik ga zoveel mogelijk genieten – Stichting Hoezo Anders

0

Voor iedereen is het leven zo gewoon. Je leeft in de sleur van alle dag, je rent van hot naar her om steeds maar weer ergens op tijd te zijn. Uiteindelijk vergeet je te genieten van alles om je heen. Je wordt boos op het weer, boos op je werk, boos op mensen om je heen. Dat is ergens natuurlijk wel logisch met onze hedendaagse, drukke maatschappij.

Leven met cerebrale parese is niet altijd makkelijk geweest. Vaak heb ik me ook lelijk gevoeld. Ik vond mezelf een ramp. Ik was bang voor iedereen om mij heen, want ik ben anders dan anderen. Ik was bang dat mensen me raar vonden of over mij gingen roddelen. Dat soort doemgedachtes had ik altijd toen ik mijn handicap nog niet accepteerde. Niet gek ook dat ik, toen andere kinderen vroeger tegen mijn spalk aanschopten, mijn zelfvertrouwen een extra deuk  opliep.

Een prachtmens

Eén van de voordelen van het leven is dat je gaandeweg meer levenservaring krijgt. Je leert omgaan met dingen van jezelf die misschien minder mooi lijken. Je leert omdenken, je leert jouw krachten kennen. En eigenlijk, als je dan stiekem even heel diep vanbinnen kijkt, naar iets wat je misschien wel diep weggestopt hebt, zie je dat je beperking jou mooi maakt. De beperking die je hebt, maakt jou tot wie je bent. Tegenslagen in mijn leven hebben er uiteindelijk ook voor gezorgd dat ik sterker ben geworden. Ik ben zoals ik vaak van een dierbaar persoon hoor, een prachtmens, maar moet dat zelf nog leren zien. Ik kijk namelijk zelf te vaak naar mijn uiterlijk en naar de imperfecties die bij mijn lichaam horen; maar wie jij bent is niet alleen je uiterlijk, maar ook je binnenkant. Ik ben een doorzetter, een volhouder, een gedreven en hardwerkend persoon. Ik ben wie ik ben en heel langzaam, stapje voor stapje leer ik dat accepteren.

Eruit halen wat erin zit
Wat ik zo mooi vind aan mezelf, is dat ik zo ontzettend kan genieten van alles om me heen. Ik ben de afgelopen jaren een aantal keer hard met mijn neus op de feiten gedrukt. Toen betrapte ik mezelf erop dat ik niet genoot. Life’s a bitch en het leven is zo voorbij, dus moet je eruit halen wat er in zit. Dus besloot ik het leven over een andere boeg te gooien en zo veel mogelijk te gaan genieten. Je bent een mooi en krachtig mens als je ook je minpunten kunt accepteren en ondanks die minpunten alles uit het leven kunt halen. Zo heb ik het voorrecht om een aantal prachtige mensen om me heen te hebben.

Sinds ik meer aan het genieten ben, voel ik dat ik er mag zijn. Ik kan genieten terwijl ik in de regen loop, wanneer ik helemaal onder de modder zit, als ik met de paarden bezig ben, als ik op de racefiets zit, als het zonnetje er is, of als ik met een oud fotoboek op schoot zit en herinneringen ophaal. Ik kijk op en lach: het leven is mooi, je moet het alleen durven zien.