het begint pas na de finish | Stichting hoezoanders

0

Veel van mijn energie ging altijd zitten in het saboteren van mijn doelen. ‘Dat kan ik toch niet!’ ‘Waarom zou ik dit proberen?’ ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’ Daar word je moe van! En het brengt je nergens. Alles begint en eindigt met de juiste mindset en de bijbehorende houding. In mijn ogen het verschil tussen winnen en verliezen.

Na de finish is het nog niet voorbij
Na de finish is het nog niet voorbij, dan begint het pas. Ik ben bezig met de laatste loodjes van mijn manuscript. Ik roep het al een tijdje, maar het is nu echt zo. Het wordt tijd om het los te laten, te laten redigeren en op te sturen. Dat het eindelijk zover zou komen, dat heb ik lang niet echt geloofd. Ik zag mezelf ook nooit afstuderen toen er nog niets aan de hand was. Dat was zo ver weg voor mij. Ik kon maar niet geloven dat ik dat zou halen. Uiteindelijk is het ook niet gelukt. Ik zie daar wel een verband tussen.

Doorbijten helpt ook
Mijn boek zag ik ook heel lang niet echt gebeuren. En nu is het echt realiteit. Het komt er gewoon, in welke vorm dan ook. Ik geloof erin. En daarom gaat het lukken. Doorbijten helpt ook wel. Mijn vriend zei laatst dat hij hoopt dat mijn tweede boek toch wat sneller op papier komt te staan. Hij heeft gelijk, het was af en toe een lijdensweg. Maar het was een leerschool om uiteindelijk de juiste mindset te bereiken. En natuurlijk moest ik mezelf op andere gebieden ook ontwikkelen. Zoals het schrijven zelf. Kuch.

De orde van de dag Al die dromen over later zijn opeens aan de orde van de dag. Ik ben me ontzettend bewust van het feit dat je er ‘nu’ aan moet werken om uiteindelijk je toekomst zo vorm te kunnen geven zoals je het zou willen. Natuurlijk komt het leven tussendoor en heb je niet zoveel macht dat je zelf je eigen toekomst kan inrichten alsof je de IKEA-gids doorbladert en wat dingen aankruist. Maar toch.

Doelen echt behalen vraagt om opoffering. Van je tijd en energie die je anders in andere dingen zou stoppen. Op dit moment had ik namelijk ook kunnen genieten van de spannende voetbalwedstrijd Cambuur – PSV. Prioriteiten zijn soms niet zo moeilijk. Maar in sommige situaties zijn de keuzes wat moeilijker. En kies ik steeds vaker voor mezelf. Om mijn leven zoals ik het nu voor elkaar heb vol te kunnen houden. Over mijn werkende leven van de laatste weken heb ik de afgelopen jaren alleen maar kunnen dromen. Hier heb ik zo hard voor gewerkt. Dit was mijn finishlijn en ik heb hem gehaald. Dus dit waar mogelijk behouden is misschien wel mijn grootste doel.