Hoezo Anders – Hoezo ik – What's happening?

0

Dinsdagavond 2 april 2013, op Wereldautismedag, vond de première van ‘Birsen’ de documentaire plaats. Niet alleen werd de documentaire getoond, Birsen presenteerde ook haar tweede boek ‘De jungle van Autisme’.

Taboes doorbreken

Birsen heeft een verhaal wat alle aandacht verdiend. Birsen Başar is een 27e jarige vrouw van Turkse afkomst. Ze woont in Breda, bij haar ouders. Sinds zes jaar weet Birsen dat ze autisme heeft. In de Turkse cultuur hangt er nog een ontzettend groot taboe over psychische aandoeningen, zoals autisme. Birsen vecht voor begrip en openheid. Ze heeft de laatste jaren al ongeveer 100 lezingen gegeven over haar leven met autisme.

Boekpresentatie

Het Chassé theater in Breda was voor een avond van Birsen. De zaal zat helemaal vol. Allemaal met dezelfde gemene deler: interesse in het verhaal van Birsen. Het was een bijzondere avond. De avond begon met de boekpresentatie. Belinda Meuldijk en haar zoon (die ook autisme heeft – red.) reikten het eerste boek uit aan Birsen.

Hilarische momenten

Dit was het startschot voor de documentaire. In 49 minuten zie je het leven van Birsen aan je voorbij trekken. Als kijker wordt je geraakt. Allereerst door haar karakter. Birsen is puur, ze zegt wat ze denkt. De filter die de meeste mensen hebben, heeft zij niet. Dit zorgt voor hilarische momenten. Haar droge opmerkingen laten de zaal meerdere malen in lachen uitbarsten.

Maxima of de ware?

Humor wisselt net zo snel weer af met voelbaar pijnlijke momenten. Birsen stelt zichzelf enorm hoge doelen, die ze allemaal bereikt. Een boek, een tweede boek en een documentaire. De andere kant is wel dat ze het moeilijk vindt om vrienden te maken. Sociale contacten, hoe dat allemaal moet, daar heeft ze geen handboek voor. Ze heeft ook nog geen relatie, ze wil het liefst een ‘Turk’. Ze denkt eerder prinses Maxima te ontmoeten dan de ware. Een aantal minuten later zie je dat de ontmoeting met  Maxima is gelukt. Die ware nog niet.

Aanrader

Iedereen zou deze documentaire moeten zien. Waarom? Het geeft een helder beeld hoe het is om met bepaalde moeilijkheden toch je weg te vinden in deze maatschappij. Birsen is een schoolvoorbeeld van iemand die met haar gegeven moeilijkheden iedere keer haar eigen grenzen opzoekt en deze verlegt ze iedere keer weer.

Meer weten over Birsen? Lees haar interview op onze website: http://www.hoezoanders.nl/hoezo-ik/ervaringsverhalen/Birsen

De trailer van 'Birsen’: http://www.youtube.com/watch?v=IdrkyiC7MRk