Hoezo Anders – Hoezo ik – What's happening?

0

Birsen Başar is een jonge Nederlands Turkse vrouw. Ze woont in Breda. Na jarenlange gesprekken met verschillende hulpverleners krijgt ze, op haar 21e, de diagnose autisme. Sindsdien probeert zij autisme, en met name autisme in een andere cultuur, onder de aandacht te brengen. Dit doet zij onder andere met een documentaire die ze heeft gemaakt over haar leven met autisme. De première van de documentaire ‘Birsen’ is op 2 april, tijdens de Wereld Autismedag. Deze première is een initiatief van FAIRbeeld Producties, MEE West-Brabant, Chassé Cinema, Steunpunt Autisme West-Brabant en Birsen Başar.

De documentaire 'Birsen’ is een portret van Birsen Başar en haar pogingen om een weg te vinden in de Nederlandse en Turkse samenleving. De filmmakers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Samen met haar moeder blikt ze terug op haar jeugd. Birsen laat ons zien langs welke hulpverleners ze is geweest en dat de diagnose voor haar een opluchting is maar ook een pijnlijk besef; haar overleven in de jungle is begonnen.

De jungle van autisme

Tijdens deze avond presenteert ze ook haar tweede boek ‘De jungle van autisme’. Een vervolg op haar eerder verschenen boek ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’. In haar nieuwste boek beschrijft Birsen de stappen die zij zet om zich te ontwikkelen op het gebied van sociale interactie, communicatie en veranderingen. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door actrice en tekstschrijver Belinda Meuldijk, die zelf een zoon heeft met autisme.

Boekverkoop

Na afloop van de film is er de gelegenheid tot het kopen van het boek ‘De jungle van autisme’. Birsen is aanwezig om het boek te signeren. De kosten van het boek zijn €15,- en dienen contant betaald te worden. Onder het genot van een drankje en Turkse hapjes van Restaurant Lades en Ken Food Market kan er nagepraat worden. Medewerkers van MEE West-Brabant en Steunpunt Autisme West-Brabant zijn aanwezig voor vragen en informatie.

Meer informatie

De film is te zien op dinsdag 2 april 2013 in Chassé Cinema in Breda. De avond start om 19.00 uur met de presentatie van het boek en aansluitend de filmvertoning. De film is Turks ondertiteld. Kaarten kosten € 5,- per stuk. Voor de trailer en vertoningen in de autismeweek in andere steden kijk op www.fairbeeldproducties.nl/birsen. Voor meer informatie en kaartverkoop, zie www.chasse.nl/cinema.

De film wordt mede mogelijk gemaakt door NSGK, Pro Juventute en Mutsaersstichting.

Gepubliceerd met toestemming van Birsen Başar.