Hoezo Anders – Hoezo ik – What's happening?

0

Megan, Tijn en Colin zitten op het Orion College in Amsterdam. Dat is een school voor voortgezet speciaal onderwijs en is gespecialiseerd in slechthorendheid en spraak/taalproblemen. Op uitnodiging van Desiree en Eline, twee leerlingen van het 4e Gymnasium (ook in A’dam), kwamen ze op bezoek om in de klas te vertellen hoe het is om een niet-zichtbare beperking te hebben. „Dat we anders zijn zie je niet, maar we werden wel gepest omdat we woorden anders uitspreken, iets niet goed horen of anders reageren.”

Anders

De drie leerlingen vonden het heel spannend om te vertellen dat ze anders zijn maar de leerlingen van het gymnasium waren heel nieuwsgierig en stelden veel vragen. Dus vertelden Megan, Colin en Tijn over hun beperking, hoe lastig het is als je steeds je woorden moet herhalen omdat mensen je moeilijk verstaan en dat ze gepest zijn omdat ze 'anders’ zijn. Op het Orion College heeft iedereen wel 'iets’ en zijn de klassen klein (ca 11 leerlingen) en dat maakt dat ze beter kunnen presteren dan op een gewone school.

Maatschappelijke stage

Eline en Desiree benaderden een paar maanden geleden Stichting Hoezo Anders ivm hun maatschappelijke stage. Hoezo Anders is erg van actie dus bedachten we samen deze ontmoeting tussen 'speciaal’ en 'regulier’. Voor beiden een zeer leerzame en 'niet-zo-gewone’ stage. Echt alle lof voor Tijn, Megan en Colin én voor Eline en Desiree!

Docent Duits: „Bewondering voor deze leerlingen dat ze hun verhaal vertellen aan onbekende leeftijdsgenoten.”

Zowel beide scholen als de stichting zijn enthousiast over het bezoek. Hoezo Anders is nu in gesprek met meerdere scholen voor een vervolg.De leerlingen van het Orion College hebben een voorbereidende workshop gehad van Lital IJpma van Superhelden.

    Tell me and I forget.

           Show me and I remember.

                     Involve me and I understand…