Hoezo Anders – Hoezo label – AlfabetMixedUp

0

Hoezo Anders vindt dat het niet moet gaan om een label maar om jou. Dus wil je meer weten over ADHD, PDD, MCDD of over CF, COPD en andere lettercombinaties waar je last van kunt hebben, kijk dan bij de sites van de patientenorganisaties of op wikipedia.

Als je wilt weten hoe je nou echt met zo’n rijtje letters in het leven staat en waar je dan allemaal tegenaan loopt, lees dan de interviews en artikelen van Mira. Nieuwsgierig als ze is, vraagt ze voor de nieuwe rubriek AlfabetMixedUp, jongeren alles over letters, lasten en lusten!

Lees hier haar 1e artikel!

Hoezo OCD

“Met 1 been op de stoep, met 1 been in de goot, en als je dat niet doet, dan ben je morgen dood.” Voor sommige mensen is dit geen grappig rijmpje van vroeger, maar de bittere waarheid. Vier keer achter elkaar moeten denken “Er gebeuren geen slechte dingen vandaag”, of een lichtknopje een paar keer aan en uit moeten doen klinkt misschien als iets simpels, maar het voelt voor sommige mensen als een nachtmerrie.

Daarom praat niemand over OCD, of ook wel angststoornis genoemd. Omdat mensen het of niet serieus nemen, of zo serieus dat ze je niet meer als volwaardig mens zien. Alsof je ineens je werk niet meer kunt doen. Of alsof je een beetje labiel bent, en elk moment kunt gaan flippen. Wat natuurlijk niet zo is. Mensen met OCD hebben juist veel controle over hun gevoelens. Soms iets te veel, en daar hebben ze zelf dan weer last van. Die behoefte aan controle kan voortkomen uit een onzekerheid, als de zekerheid niet in jezelf zit, wil je die uit iets anders halen. En hoe gek dat ook klinkt, alle kopjes in de kast met het oortje naar rechts zetten, geeft even die zekerheid die je dan mist. Veel mensen herkennen dit soort kleine tics. Iedereen heeft wel zoiets dat ze altijd op die manier moeten doen. Het wordt vervelend als er te veel waarde aan een dergelijke handeling wordt gekoppeld. Dat je hele gevoel van veiligheid en zekerheid uit zo’n tic komt. Op een kromme manier maakt het juist nog onzekerder; al die handelingen nodig hebben, voelt niet erg sterk.

Het is belangrijk hulp te vragen voor je dwanghandelingen. Ze worden namelijk erger naarmate de tijd verstrijkt. Net als bij verslaving aan alcohol of drugs, is wat in het begin voldoende was, na een tijd niet meer genoeg om de stressgevoelens en de angst weg te nemen. Dan zijn je tics zijn een symptoom van iets anders. Als je het probleem bij de kern aanpakt, en daar kan een therapeut heel goed bij helpen, heb je de handelingen vanzelf minder nodig. Een OCD’er zal nooit een ontzettend nonchalante persoonlijkheid worden. Maar er is wel degelijk heel goed mee te leven.

Meer weten over OCD?
www.ocdvriendenkring.org
www.touretteplus.nl
www.brainwiki.nl
www.adfstichting.nl