Hoezo Anders – Hoezo label – Hoezo projecten

0

Als je geen beperking hebt en je familie en vrienden ook niet, heb je waarschijnlijk geen idee hoe het is om met een beperking te leven. Jongeren met een niet-zichtbare beperking of een chronische ziekte hebben nog meer uit te leggen. Daarom helpen we om het bespreekbaar te maken. Of we laten zien hoe het anders kan. Of wat iemand allemaal wel kan… Hoezo Anders wil af van die vooroordelen!

Ik kan het!

Samen met leerlingen van een ZML-school (zeer moeilijk lerend) hebben we een tijdschrift gemaakt. De leerlingen bedenken wie ze willen interviewen (van wie wil je iets leren?), maken zelf foto’s en strips. Het maakt ze trots dat ze die kans krijgen. Op 2 juli hebben we het Orion Magazine gelanceerd! In september delen we onze ervaringen met leraren in Amsterdam. We doen dit samen met de Universiteit van Amsterdam, Future of Fame, MEE en Daily Milk. Het project wordt gesteund door GGD Amsterdam en is onderdeel van 'Aangenaam kennismaken’. Kijk op www.lvbsymposium.nl 

Tell me and I forget. Show me and I remember. Involve me and I understand…

Leerlingen van een reguliere middelbare school nodigden ons uit in de klas. Samen met Megan, Tijn en Collin gingen we op bezoek om te vertellen hoe het is om een niet-zichtbare beperking te hebben. „Dat we anders zijn zie je niet, maar we werden wel gepest omdat we woorden anders uitspreken, iets niet goed horen of anders reageren.” Bewondering omdat ze hun verhaal vertellen aan onbekende leeftijdsgenoten.In het nieuwe schooljaar pakken we samen met Superhelden en deze kanjers van het VSO de draad weer op.

Met een maatje lukt het wel

Stel je gaat eindexamen doen en je hebt geen idee wat je daarna wilt doen. Zitten werkgevers te wachten op een 17/18-jarige (al dan niet met diploma) met een beperking of chronische ziekte? Ga je dan thuis maar zitten? Dacht het niet! Hoe handig is het als iemand je een handje kan helpen, met je mee kan denken, je kan voorstellen aan mensen waar je anders niet aan zou denken… Zo’n mentor, kan nu net dat steuntje in de rug zijn dat je nodig hebt om jouw droom te realiseren.
Lees hier de ervaring van Anne. Zij had graag een mentor gehad toen ze van het speciaal middelbaar onderwijs afkwam, om haar te ondersteunen in haar zoektocht naar werk. 

Durf te dromen

Samen met BOSK organiseren we workshops op scholen. De moeder van standupcomedian Floor van der Wal wilde na de dood van haar dochter de missie van Floor voortzetten. Ze maakte een workshop met dagboekfragmenten, filmfragmenten en de verhalen van Floor en vroeg leerlingen met een beperking of ze nog wel durften te dromen. Ze klopte bij BOSK en ons aan en nu hebben we een team van zo’n 10 ambassadeurs die allemaal een prachtig verhaal kunnen delen over Durf te Dromen. Kijk hier voor meer info