ik verbaas mezelf – Stichting Hoezo Anders

0

Een aantal jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit sportief zou worden. Ik kocht een e-bike, omdat ik op eigen kracht niet meer vooruit kwam en kon amper 5 km lopen. Mijn reuma beperkte mij behoorlijk, maar er kwam een ommekeer. In de blog Top Bereikt van vorig jaar kun je lezen hoe ik het aanpakte. Ik vond mijn draai in aquasporten en (lange afstands)wandelen en inmiddels ben ik nogal sporty geworden. Ik verbaas mezelf daar mee!

Naast aquasport en wandelen, train ik nu ook buiten met een groepje en ik vind het heerlijk! Het was wel een stap om na twee jaar bewegen in water (wat goed is voor mijn spieren en gewrichten), iets anders erbij te gaan doen. Rustig opbouwen en een goede coaching bleek voor mij een gouden combi te zijn! Ook met reuma blijkt er op sportief gebied veel mogelijk. Maar wat net zo bijzonder is, is het effect van sport op mijn Gilles de la Tourette.

Worstelend door het leven
Op de meeste dagen heb ik mijn tics goed onder controle, dus ik kan niet echt bepalen of ik minder tics krijg door sporten. Je ziet niet meteen aan mij dat ik Tourette heb, maar ik heb er wel behoorlijk last van. Af en toe worstel ik mij door het leven. Ik vind dat wel een heftige zin om op te schrijven trouwens… ik ben meestal erg positief in mijn blogs, maar het is wel zo eerlijk om te vertellen hoe het soms voor mij voelt. Door Tourette heb ik dagelijks last van angsten en onzekerheid, van neerslachtigheid die ik liever niet toe wil laten, van dwanggedachten en last but not least: overprikkeling.

De laatste twee maanden waren best heftig, want ik was in een overload terechtgekomen. Ik blokkeerde omdat ik teveel aan mijn hoofd had, en ik signaleerde het dit keer helaas te laat. Overprikkeling betekent voor mij: slecht slapen, heel emotioneel zijn, weinig om me heen kunnen verdragen en me amper kunnen concentreren. Ik ben een paar weken thuis gaan werken in plaats van op kantoor en probeerde ontspanning te vinden.

Mijn hoofd leegmaken
Je raadt het nooit… die ontspanning vond ik in sporten! Tsja, de deur uitgaan om iets actiefs te doen en zelfs onder de mensen te zijn, dat was normaal gesproken wel het laatste wat ik deed als ik in zo’n fase terecht was gekomen. Maar sporten is blijkbaar de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken. Na afloop ben ik moe, maar het is zo heerlijk om eens een andere vermoeidheid te ervaren; niet in mijn hoofd maar lichamelijk, en wat slaap ik daar heerlijk op! En zelfs in een groepje sporten lukt me nu wel… De positieve sfeer en gezelligheid geeft mij afleiding en dat is fijn!

Ook heb ik een bepaalde kick in sporten gevonden. Als een bepaalde oefening of beweging eerst niet lukt en de week erop wel, dat is dat precies zo’n persoonlijk succesje dat ik nodig heb als ik in een dip zit. Het geeft mij weer vertrouwen in mijzelf! Langzamerhand kom ik dan tot rust en durf ik weer over de toekomst te dromen en nieuwe plannen te maken. Niet alleen op sportief gebied trouwens!

Janneke volgt aqualessen bij Sportcentrum de Zandzee en traint buiten met The Workouts.