kindertijd | Stichting hoezoanders

0

Op een carrièrewebsite las ik eens dat één van de manieren om te ontdekken welk werk bij je past, is om terug te gaan naar je kindertijd. Wat wilde je worden als je groot was? Wat vond je er zo aantrekkelijk aan? Toen ik op een gegeven moment echt niet meer wist wat ik wilde, ging ik hier eens over nadenken. Ik wist al gauw wat ik als kind graag wilde worden: schrijfster! Ik schreef als kind verhalen en hield een dagboek bij. Daarnaast maakte ik tijdschriften, bijvoorbeeld over paarden. Ik vond het geweldig om een eigen blad te maken. Rubrieken bedenken en teksten schrijven. Het stelde niet veel voor, een simpel tijdschrift afgedrukt op A4-formaat in grijstinten, maar dat maakte niet echt uit.

Liedjes zingen
Schrijfster was niet het enige beroep dat ik ambieerde, ik wilde ook een tijdje gids zijn. Als klein meisje fantaseerde ik veel en speelde tijdens vakantie de gids. Ik vertelde over de omgeving en zong allerlei liedjes. Het enthousiasme waarmee ik het deed, heb ik nog steeds. Wat ik nu met m’n leven wil, weet ik nog niet precies, maar ik zie in mijn kinderdromen wel een aantal talenten terug. Mijn taalgevoeligheid, een vlotte pen, mijn liefde voor feiten/informatie en het overdragen van kennis.

Echte talenten verlies je niet
Misschien is het lastig voor je om je eigen talenten te zien, omdat je vooral wordt geconfronteerd met dingen die niet goed gaan in je leven. Een ziekte die je leven beheerst of een beperking die een hoop frustraties geeft.  Maar als je goed kijkt, zie je vast dingen die wel goed gaan en bijna als vanzelf gaan. Het zijn de dingen die jou maken tot wie je bent. Stoornis of niet, talenten heeft iedereen. Probeer ook eens terug te gaan naar de tijd dat je een klein ventje of meisje was. Mij helpt het, omdat ik als kind onbevangen was, ik hield me nog niet bezig met de vraag of mijn droom wel mogelijk was. Vroeger werd nog weleens geroepen dat ik ADHD had (kenmerkend voor kinderen met NLD), maar ik zie nu vooral een kind dat enthousiast was, fantasierijk en creatief met taal. Dat die eigenschappen in m’n tienerjaren meer naar de achtergrond zijn gegaan, betekent niet dat ik ze verloren ben. Echte talenten komen altijd weer naar boven drijven, misschien wel juist door moeilijke perioden heen!