Laura – Stichting Hoezo Anders

0

Laura (20) woont samen met haar ouders, vriendje Stief en hond Kenzo in het plaatsje Zonhoven – dat ligt in België. Laura heeft in haar leven veel moeten overwinnen, maar daar is ze alleen maar sterker uitgekomen! Op haar jonge leeftijd heeft Laura al twee boekjes over het leven met autisme geschreven. Ook geeft ze regelmatig lezingen om autisme nog meer bekendheid te geven. In de Autismeweek zal Laura een spreker zijn bij de Vlaamse Verenging Autisme. Haar verhaal vertellen en anderen hiermee helpen doet ze graag!

Wat houdt jouw beperking in en wat heeft dit voor invloed op het dagelijkse leven?
Vanaf mijn geboorte heb ik autisme. Hierdoor denk ik anders over bepaalde dingen dan mijn leeftijdsgenoten. Vaak ben ik bang dat iets niet lukt, ook al weet ik dat deze gedachte helemaal niet nodig is. Even naar de winkel of met de bus naar school is een hele onderneming voor mij. Thuis ben ik het meest op mijn gemak, want daar ken ik alles. Ik heb moeilijke periodes gekend, maar ik ben enorm dankbaar voor begripvolle mensen om mij heen. Met mijn ouders heb ik een hele goede band, zij laten mij in mijn waarde. Aan mijn coach heb ik ook veel te danken, bij wie ik eens per maand kom om te praten. Mijn favoriete motto is: ‘Blijf sterk en geef nooit op!’ Deze is passend bij mijn leven, omdat ik in een depressie heb gezeten en het nu beter met mij gaat.

Vorig jaar heb je het boekje ‘Door het leven met autisme’ geschreven. Hoe ben je op dit idee gekomen?
Als klein meisje was schrijven mijn manier om gevoelens te uiten en dit is het nog steeds. In de periode dat ik depressief was, kwam mijn coach op het idee om te gaan schrijven over mijn leven en dit uit te geven in een boekje. Eerst dacht ik dat mijn verhaal geen waarde had, maar mijn coach heeft doorgezet. Het was confronterend om sommige herinneringen weer op te schrijven, maar het heeft mij geholpen om weer vooruit te kunnen denken. Ik hoop de lezers te laten zien dat je niet moet opgeven, want dat heb ik ook niet gedaan. Ik heb veel mooie reacties van lezers mogen ontvangen, wat mij erg goed heeft gedaan. Inmiddels heb ik een tweede boekje geschreven, waarbij ik met behulp van foto’s en tekeningen hoop dat de lezers nog meer zullen begrijpen wat autisme voor mij inhoudt. ‘Autisme is een deel van mij’ is sinds 13 maart ook verkrijgbaar. Voor mij is dit weer een droom die uitkomt!

Waar haal jij verder je kracht uit?
Mijn lieve hond Kenzo is een stukje veiligheid in mijn leven. Elke morgen en avond maak ik een lekkere wandeling met hem en daarna spelen we samen. Als ik aan het rusten ben, dan komt Kenzo altijd tegen mij aan liggen. Daar voel ik mij goed bij! Ik word rustig van mijn vriend Stief. Hij is erg bijzonder en accepteert mij zoals ik ben. Ook word ik heel erg blij van de vrijdagmiddagen, wanneer ik vrijwilligerswerk op mijn oude school doe. Ik regel de boekhouding, wat ik heel leuk vind om te doen. Ik hoor echt bij het team en wat voelt dat fijn!

Heb je nog een tip voor andere jongeren met een beperking?
Wat er ook gebeurt, geef nooit op; blijf aan je dromen werken op jouw eigen tempo!