Opbloeien – Stichting Hoezo Anders

0

Met angst en beven zag ik dit jaar de winter tegemoet: zou het een hele straffe worden, met veel vorst, sneeuw, regen en dodelijke kou? De winter is nooit zo’n fijne tijd van het jaar voor mij, en ik denk voor heel veel chronisch zieke mensen niet: de kou krijgt met al haar virussen en narigheid snel vat op mijn toch al zwakke afweersysteem. Maar dat alles bleef uit en nu kan ik vol verwachting het voorjaar tegemoet – dat voor mij eigenlijk al begonnen is. Ik heb altijd een paar momenten per jaar waarop ik me gemotiveerd voel om een frisse start te maken: rond de jaarwisseling uiteraard, maar ook rond het eind van de winter én aan het eind van de zomer, als er een nieuw schooljaar aanbreekt. Het zijn momenten die voor mij voelen als een nieuw scala aan mogelijkheden voor de rest van het jaar, en dat is fijn.

Zelfontwikkelingskriebels
In het voorjaar vindt dit meestal plaats rond de voorjaarsschoonmaak: dit jaar heb ik bijvoorbeeld mijn boekenkasten eens grondig onder handen genomen en de indeling wel drie keer veranderd tot ik er eindelijk tevreden mee was. Mijn computer heeft een hele hoop mooie nieuwe mapjes gekregen en op de eerste dag van maart begon ik met een nieuw bullet journal, een notitieboek voor álle mogelijke notities. Ik heb tot nu toe nooit zo beseft dat ik dit doe, maar zo rond maart-april krijg ik de zelfontwikkelingskriebels. Het jaar is dan aardig op weg, meestal krijg je een soort ‘O-wauw-is-het-nu-alweer-maart shock’ en dat is een trigger om aan de slag te gaan, om nog zoveel mogelijk van het voor je liggende jaar te kunnen maken.

Life goals
Afgelopen week maakte ik zo’n jaarplan, een focus voor de rest van dit jaar. Ik keek naar de life goals die ik voor mezelf heb opgesteld vorig jaar (een onderwijscarrière, een schrijfcarrière, zoveel mogelijk zelfstandigheid, gelukkig zijn, professioneel bloggen) en naar mijn doelen voor dit jaar, en daaruit haalde ik een focus. Ik formuleerde de dingen die ik graag wil voor mezelf dit jaar en waar ik aan wil werken. Dat is fijn, want door er zo bewust mee bezig te zijn, komt het ook regelmatig bij me op als ik een off-day heb. Onderdeel van mijn focus is bijvoorbeeld dat ik niet streng voor mezelf hoef te zijn, dat ik het goed doe zoals ik het doe en dat ik ook wel eens een time-out mag hebben, bijvoorbeeld. En daardoor krijg ik het perspectief weer terug.

Mezelf tot bloei brengen
Een groter onderdeel van mijn focus voor de rest van 2016 is echter het socialer/zelfstandiger worden. Ik merk dat ik steeds meer tot bloei kom als ik in het gezelschap ben van mensen met wie ik oneindig veel lol en gezelligheid kan beleven en met wie ik op hetzelfde niveau zit. En ik wil heel graag zorgen dat dat een groter deel van mijn leven wordt. Maar dat had ik niet beseft als het geen onderdeel van mijn focus en ontwikkelingskriebels was geweest. Dát is wat het voorjaar voor mij is: mezelf tot bloei brengen. En ik geniet er met volle teugen van. Kom maar op, 2016 – ik ben benieuwd wat je nog voor me in petto hebt.