politiek&zo – Stichting Hoezo Anders

0

Er wordt een hoop bedacht om jongeren (met een beperking) aan het werk te krijgen. Nieuwe wetten, programma’s en quota. Maar werkt het ook allemaal en wat heb jij er aan als je ‘gewoon’ aan het werk wilt? En wat betekent die nieuwe Jeugdwet eigenlijk voor jou? We zetten het voor je op een rijtje…

Jeugdwet & psychiatrie? Als je het niet ziet, is het er niet! In oktober is de nieuwe Jeugdwet door de Tweede Kamer aangenomen: op 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de zorg voor jeugd. Wat betekent dat nu voor jou? Heb je een problemen dat de huisarts niet met een drankje kan oplossen? Problemen op school en thuis en het gaat van kwaad tot erger? Je ouders weten zich geen raad meer… Je zou nu dan bijvoorbeeld bij een psycholoog of een psychiater kunnen komen voor een test of onderzoek. Maar de voorstellen in de Jeugdwet suggereren dat als je een niet-zichtbare beperking hebt, je geen serieuze hulpvraag hebt. Je ouders moeten dan maar familie, buren en vrienden vragen om te helpen en dan komt het wel goed. Mantelzorg dus.

Autisme en ADHD zijn niet zichtbaar en alleen door professionals vast te stellen. Als je die diagnose hebt, kan deskundige begeleiding er voor zorgen dat je leert om te gaan met de gevolgen van zo’n aandoening. Het gaat ten slotte niet over! Iedere gemeente mag straks zelf bepalen hoe ze met jouw vraag om hulp omgaan. En dat geldt dus ook voor depressies, angststoornissen en bijvoorbeeld anorexia. De nieuwe Jeugdwet is nu aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet ook nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Ook wordt er nog een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) uitgewerkt. Binnenkort komt daar meer duidelijkheid over. Meer over de Jeugdwet is te lezen op de website van Balans.