probeer eerst jezelf te leren kennen – Stichting Hoezo Anders

0

“Zit jij ook altijd in dat autistenhok?” “Maak jij ook altijd gebruik van het ‘autistenvoordeel’?”

“Wat hoor ik toch altijd, ben jij ook zo rumoerig en druk?”

Altijd die vooroordelen die ik hoor in de wandelgangen van de school. Ik kan daar ontzettend slecht tegen, mensen die altijd een oordeel klaar hebben voor een ander, terwijl ze – vaak – zichzelf niet eens echt goed kennen. En dan nog iets….
Oké, betrapt, nou doe ik het zelf ook! Het lucht ook ontzettend op om voor anderen een oordeel klaar te hebben. Nou goed, daar komt ‘ie dan…

Ik ben Daniël. Eigenlijk is het mijn doopnaam, maar mijn roepnaam blijft tijdens het bloggen geheim. Ik ben net 16 jaar geworden en zit in mijn examenjaar van de havo. Ik zit al vier jaar op dezelfde afdeling. En ook al vier jaar breng ik mijn pauzes op dezelfde locatie door: lokaal 723. Mevrouw K. en mevrouw H. bemannen dat lokaal en dat lokaal is bestemd voor kinderen met een speciale beperking, wat autisme heet.

In mijn gezin hebben we er sowieso veel last van. Papa heeft het en ook mijn broertje David heeft er flink veel last van. In zo’n ruimte ontdek je dus dat er veel meer leeftijdsgenoten zijn die van dezelfde dingen last hebben als jij. Ongeveer vijf jongeren in het ‘kamertje’ (zo noemen wij het) doen ook examen in havo. Verder zijn er nog 2e, 3e en 4e klassers havo en 2e, 3e, 4e en 5e klassers VWO/Gymnasium. In totaal zitten we vaak met z’n tienen per pauze, en die bezetting scheelt nog wel per pauze.

Vooroordelen
De overige honderden jongeren in de school noemen het kamertje anders, namelijk ‘het autistenhok.’ Ik vind dat eerlijk gezegd niet kunnen. Ze kunnen ons beter in de kiloknaller doen: tien kilo voor de prijs van vijf ofzoiets. We maken volgens de meesten ook gebruik van autistenvoordeel. We voeren opdrachten niet uit en door hulp krijgen we toch een voldoende. Dan denk ik: Oké, het zal wel, maar ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt! Het blijft toch een beetje een doorgeefding. Je kent dat spelletje wel, met z’n allen om een kampvuur: Jan vertelt een sterk verhaal aan Piet, Piet dat weer aan Peter en uiteindelijk, twaalf monden verder, komt er een heel ander sterk verhaal uit de mond van Klaas. Zo moet het ook met deze roddel gegaan zijn. Iemand die het helemaal niet zo bedoelde vertelde het door, en 563 monden verder komt het er zo uit. Het blijven vooroordelen.

Positieve eigenschappen
Ik vind dat mensen meer naar zichzelf moeten kijken, en iets minder naar anderen. Ikzelf probeer dat ook iets vaker te doen, maar volgens de mensen die mijn eerdere blogs hebben gelezen ben ik vaak te negatief over mezelf. Daarom heeft mevrouw K. mij opgedragen een lijst met positieve dingen over mijzelf te maken. Ik wil graag met een aantal dingen van de lijst afsluiten: Maar nog even dit: een tip van mij voor andere jongeren met een beperking is de volgende: Probeer eerst jezelf te leren kennen, voordat je een ander leert kennen!

– Ik vind het knap van mezelf dat ik bijna elke dag samen met iemand naar huis fiets; – Ik vind het knap van mezelf dat ik zomaar op het podium durf te staan; – Ik vind het knap van mezelf dat ik mijn profielwerkstuk zelfstandig kan uitvoeren; – Ik vind het knap van mezelf dat ik zo goed zelfstandig kan reizen;

– Ik vind het knap van mezelf dat ik beter plan.