Sandra – Stichting Hoezo Anders

0

Sandra (21) heeft diabetes en een darmaandoening. Ze is sinds kort bestuurslid bij de Live Your Dream foundation, waarmee zij onder andere naar Zweden is gereisd. Sandra vertelt wat deze stichting voor haar heeft betekent. 

Wat voor beperking heb je en hoe kwam je daarachter?
Op mijn elfde was ik op de open dag van het ziekenhuis, daar kon ik een vingerprik laten uitvoeren. Mijn waarde bleek 27 te zijn, bij iemand zonder diabetes is die tussen de vier en zes. Drie dagen later werd ik opgenomen om te leren prikken en spuiten. Een jaar later had ik veel buikpijn en verloor ik bloed. Toen werd ontdekt dat ik Colitis Ulcerosa heb (een darmaandoening). Op dit moment draag ik voor de diabetes een insulinepomp en continu glucosesensoren, voor de colitis gebruik ik medicatie.

Wat doe je voor studie en ter ontspanning?    
Ik doe nu de studie tot verpleegkundige en loop stage in het ziekenhuis, daarnaast sport ik graag. Ik ben ook graag creatief bezig en pas op bij kinderen met een beperking. Reizen vind ik ook erg leuk en ik wil graag nog eens een grote reis maken! Ik zou dan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een tropenziekenhuis of weeshuis willen doen. Alleen is dit met mijn medicatie op dit moment lastig.

Hoe ben je bij de Live Your Dream foundation terechtgekomen?
In een tv-programma hoorde ik Olaf, de oprichter van de Live Your Dream Foundation, praten over zijn aandoening en de stichting. Vanaf dat moment ging ik de site van de stichting in de gaten houden. Vorig jaar gingen ze naar Zweden, ik zag de foto’s en die trokken mij erg. Ik zocht contact en ging naar de acht trainingsavonden.

In Zweden hebben wij hele mooie schaatstochten gemaakt op meren waar je niets of niemand tegen kwam. Doordat we allemaal een aandoening hadden, was er veel begrip voor elkaar. We hebben elkaar geholpen om deze tocht te volbrengen. Je denkt iets niet te kunnen, maar uiteindelijk kun je meer dan je denkt. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen van deze reis. Ik hoorde eerst altijd van anderen dat ik dingen niet kon doen. Op een gegeven moment ga je dit (bijna) geloven, maar nu heb ik laten zien wat ik wel kan! Ik laat anderen niet meer bepalen of ik iets wel of niet kan.

Waarom ben je bestuurslid geworden en wat houdt dat in?
Sinds een jaar ben ik bestuurslid van Live Your Dream. Ik heb zelf ervaren tegen hoeveel muren je op kunt lopen met een beperking. Maar ik heb ook ervaren hoe je geholpen kunt worden in het verkennen en verleggen van je grenzen. Dat gevoel van vrijheid wil ik andere jongeren met een aandoening ook laten ervaren. Ik zoek jongeren op die mee willen op reis, sta op beurzen en probeer door mijn verhaal te vertellen, anderen te helpen om ook hun grenzen op te zoeken en te kijken naar wat wel kan in plaats van wat niet kan. Ik hoop ook dat medisch personeel gaat kijken naar wie je bent als patiënt en niet alleen naar de aandoening.

Heb je tips voor andere jongeren (met een beperking)?Leef je droom! Ook al lijkt die soms erg ver weg, er zijn (andere) manieren om er te komen of om hetzelfde te bereiken. Bedenk eens wat je wel kunt of hebt, dit kan je al veel energie geven.

Live Your Dream is een stichting die chronisch zieke jongeren en jongeren die een tegenslag hebben gehad, meeneemt in een sportieve uitdaging. Voor meer informatie over de Live Your Dream Foundation kun je kijken op www.lydfoundation.com. Op Facebook zijn de activiteiten te vinden.