Tom – Stichting Hoezo Anders

0

Voor de 25-jarige Tom veranderde het leven drie jaar geleden compleet. Door zinloos geweld op een festival liep hij een ernstige hersenbeschadiging op en een intensieve revalidatieperiode volgde. Tom is een positieve jongen en hij werkt met plezier als PR brein bij Reëlle Communicatie. In de toekomst hoopt Tom als ervaringsdeskundige mensen met hersenletsel te ondersteunen. “Dan is het allemaal niet voor niets geweest en kan ik mijn ongeluk omzetten in iets positiefs!”

Drie jaar geleden heb je een hersenletsel opgelopen, wil je hier iets meer over vertellen?
Ik bezocht een festival in België en door een klap van een man belandde ik hard op het asfalt met mijn hoofd. Hierdoor liep ik bloedingen in mijn hersenen en een hersenkneuzing op. Ik werd geopereerd en een aantal dagen in coma gehouden. Daarna mocht ik naar huis, maar er volgde drie dagen in de week therapieën in een revalidatiecentrum. Ik kon hierdoor weer lopen en praten, maar ik bleef wel last houden van klachten zoals chronische vermoeidheid, hoofdpijn en concentratie- en geheugenproblemen. Hiermee heb ik moeten leren leven en dat viel mij eerst heel zwaar. Bij iedereen ging het leven door, maar bij mij leek het stil te staan.

Dit klinkt als een zware tijd. Hoe ben je weer uit dit diepe dal gekomen?
Mede dankzij ergotherapie en verschillende cursussen heb ik weer de positieve instelling gevonden om door te gaan. Ik besefte dat ik alleen verder kon komen als ik mijn hersenletsel zou accepteren. Met ergotherapie leerde ik hoe ik het beste mijn energie kon verdelen. Tijdens de cursussen leerde ik hoe ik mij op kon stellen tegenover andere mensen en hoe ik mijn toekomst weer op kon pakken. Hier ontstond ook mijn ambitie om ‘iets’ te gaan doen met mijn ervaringsdeskundigheid. Het leek mij veel beter dat iemand die zelf NAH (niet aangeboren hersenletsel) heeft, ons tips zou geven tijdens de cursussen. Met vallen en opstaan heb ik het hersenletsel eigenlijk helemaal geaccepteerd, ik weet bijna niet meer anders.

Je volgde de studie HBO Commerciële economie. Kon je dit na je revalidatie weer oppakken?
Op het moment van het ongeluk was ik bezig met mijn afstudeerscriptie. Op één tentamen na had ik alles voldoende afgesloten. Na anderhalf jaar revalideren pakte ik in september 2013 school weer op. Tijdens het studeren had ik soms na een half uurtje al hoofdpijn. Vervolgens zat een kwartier met mijn ogen dicht, om daarna weer verder te gaan. Gelukkig ging dit steeds beter en had ik in januari 2014 mijn scriptie af. Voor mijn laatste tentamen kreeg ik een vervangende opdracht en met de verdediging van mijn scriptie kreeg ik iets meer tijd bij het antwoord geven op moeilijke vragen. Met het afmaken van mijn opleiding, wilde ik bewijzen dat ik het nog kon. Ik was zo blij en trots toen ik in april 2014 geslaagd was!

En toen?
De zoektocht naar werk begon. Mijn droom om als ervaringsdeskundige te kunnen werken, bleek heel moeilijk. Deze droom heb ik dus nog even opzij moeten zetten. Via het UWV kwam ik bij communicatiebureau Reëlle en na een proeftijd kwam ik 24 uur per week in dienst. Reëlle is een communicatiebedrijf waar alleen mensen met ervaringsdeskundigheid werken. De Krachtenbundel is hun belangrijkste product. Dit is een boekje met levensverhalen van mensen uit kwetsbare doelgroepen, zoals een verslaving, lichamelijke beperking of een andere reden waardoor deze mensen een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hiermee willen wij laten zien dat kwetsbare mensen heel krachtig kunnen zijn en dat ze ondanks alles heel inspirerend zijn voor anderen.

De sfeer is ontzettend goed op het kantoor. Er is veel begrip voor elkaar omdat achter ons allen een bijzonder verhaal schuilt. Als ‘PR brein’ coördineer ik het hele project van de Krachtenbundel; ik zoek klanten die mee willen werken, beheer de social media, organiseer de uitreiking en heb contact met de pers. Ik kan dus afwisselen met verschillende taken, zodat ik niet te lang achter het beeldscherm zit. Kort geleden is er een Krachtenbundel verschenen waar ik met mijn eigen verhaal in sta, erg leuk om zelf een keer mijn verhaal te vertellen! Ik ben dan ook super blij met de kansen die ik krijg bij Reëlle.

Jouw droom om als ervaringsdeskundige te werken staat ook niet stil.. Vertel!
Momenteel volg ik de cursus ‘Jouw ervaringsverhaal NAH’, waar ik leer om mijn ervaringsverhaal te kunnen presenteren en anderen hiermee te inspireren. Ik heb zelf ondervonden dat je na de revalidatie tegen veel vragen aanloopt wat betreft school, werk, papierwerk en UWV. Ik zou mensen met hersenletsel hiermee willen helpen. Als ik begeleiding zou gaan geven, is het mijn idee om het wat breder aan te pakken. Eigenlijk vanaf de revalidatie na het oplopen van het hersenletsel, maar vooral ook de lange weg van re-integratie in de samenleving. Ik vond het tijdens mijn periode in het revalidatiecentrum leuk om met lotgenoten te zoeken naar oplossingen voor alledaagse problemen. Op deze manier wil ik mijn negatieve ervaringen omzetten in iets positiefs. Ik hoop hier in de toekomst mijn werk van te maken, want anderen helpen vind ik toch wel erg leuk! In september volgt er nog een cursus en de tijd zal het leren hoe dit verder gaat lopen.

Je bent een echte doorzetter. Hoe blijf je ondanks alles zo positief?
Ik heb geen andere keuze. Ik kan wel blijven zeggen hoe oneerlijk het allemaal is, maar dan kom je niet vooruit. Mijn ‘vorige’ leven heb ik achter mij moeten laten. Het enige wat ik kan doen, is manieren vinden hoe ik zo veel mogelijk net als eerst kan doen. Ik wil blijven doorzetten en mijn grenzen opzoeken. Een negatieve instelling kost veel energie. Als het even een dag niet gaat, probeer ik het zo positief mogelijk te bekijken. Als je iets écht wil, gaat het je lukken. Je kunt altijd meer dan dat je zelf denkt!

Benieuwd naar de Krachtenbundels? Hier zijn alle Krachtenbundels gratis te downloaden. Tom zijn verhaal staat in de negentiende editie ‘De Normaalste Zaak’ en is te lezen via www.reelle.nl/ebundel.