de uitputting voelen van beweging – Stichting Hoezo Anders

0

Bij de meeste chronische ziekten wordt bewegen moeilijker. Je moet vaak een hoop aanpassen als je toch wil blijven bewegen. Bij ME wordt het nog een stukje lastiger. De symptomen van ME verergeren bij lichte inspanning en teveel bewegen kan er voor zorgen dat je voor langere tijd bedlegerig wordt. Dat maakt heftig sporten onmogelijk, maar zelfs soms een stukje wandelen ook.

Helaas wordt ME nog steeds hetzelfde gezien als chronische vermoeidheid, en daarmee krijgen wij ook dezelfde behandelingen; positief denken, rustig opbouwen en vooral blijven bewegen. Ik vind het altijd heel moeilijk wanneer iemand me, vol goede bedoelingen, aanraadt om meer te gaan bewegen. Het is namelijk niet zo dat ik me daar niet in kan vinden. Het menselijk lichaam is niet bedoeld om alleen maar te zitten of liggen. Actief zijn is fijn en gezond.

Ziek van fitness
Ik houd van sporten. Niet zozeer van teamsport, maar ik hou van wandelen en van zwemmen. Fitness heb ik een tijdje met veel plezier gedaan en ik vind krachttraining leuk om te doen. Helaas werd ik ontzettend ziek van fitness. Destijds wist ik nog niet dat ik ME had en geloofde ik iedereen die tegen me zei: ‘beweging zal je goed doen!’

Slakkentempo
Het is ontzettend frustrerend om iedere keer uit te leggen waarom bewegen zo lastig en zelfs gevaarlijk is voor mij. Nog pijnlijker is dat ik het zelf zo graag anders wil zien en het toch weer probeer, om vervolgens hartstikke ziek te worden en weer van voor af aan te moeten beginnen. Alles wat ik heb opgebouwd met wandelen kan in één keer weggevaagd worden. Door een verkoudheid, door een verergering van pijn of gewoon omdat mijn lichaam het ineens niet meer trekt. Van het één op andere moment is alle opgebouwde conditie weg en moet ik het op slakkentempo omhoog proberen te krijgen.

Normale soort vermoeidheid
Ik zou me ontzettend graag willen uitleven in de sportschool. Regelmatig gaan zwemmen, of iedere dag een korte wandeling kunnen maken. Wat lijkt het me heerlijk om een berg te bewandelen en daarna een normale soort vermoeidheid te voelen. Yoga is de enige soort beweging die ik tot nu toe gevonden heb, die ik voor langere tijd volhoud. Dat komt omdat je het zo zwaar of licht mogelijk kunt maken als je zelf wil. Veel calorieën zal ik met mijn manier niet verbranden, maar dat geeft niks. Yoga leert me om weer naar mijn lichaam te luisteren zonder daar gefrustreerd van te worden. Ik ben zo gewend om mijn pijn en uitputting te negeren. Yoga geeft mij de ruimte en het geduld om ernaar te luisteren, en toch bepaalde ontspannende bewegingen te kunnen maken.

Ik hoop nog steeds dat ik in de toekomst meer zal kunnen vragen van mezelf. Ik wil graag ooit nog een wandeling kunnen maken van kilometers lang. Of een fietstocht kunnen doen, al is het maar vanaf mijn huis naar het strand. Ik wil weer graag de uitputting voelen van beweging – de normale soort, en het trotse gevoel van iets bereikt hebben met de kracht van je eigen lichaam.