Wilbert – Stichting Hoezo Anders

0

Wilbert is één van de jongeren die meewerkt aan AutThere, een project van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autismefonds en mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Vandaag (zaterdag 28 maart) wordt tijdens de opening van de Autismeweek in het Dolfinarium Harderwijk de AutThere app gelanceerd, een sociale app voor jongeren met autisme. Verder is Wilbert één van de gezichten van de campagne “Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel.”

Hoe lang weet je al dat je autisme hebt, en welke vorm heb je?
Ik kreeg de diagnose PDD-NOS toen ik 13 jaar was, toen zat ik in de brugklas. Ze waren sinds groep 8 al daarmee bezig. Na de diagnose is er niet veel mee gedaan. Op mijn 19e ben ik meer over autisme te weten gekomen en heb ik me aangemeld bij MEE, die mij het advies gaven opnieuw het diagnosetraject te doen. Daardoor kon ik meer begeleiding krijgen.

Wat doe jij in het dagelijkse leven?
Ik zit in het eerste jaar van de opleiding Maatschappelijke Zorg. Helaas gaat dit nog niet zo goed. Ik heb moeite met plannen, denk veel na over kleine dingen en ik ben ook erg chaotisch. Ik heb dus best veel last van mijn autisme, terwijl ik vaak te horen krijg dat er niets aan mij te zien is! Ik denk dat ik veel kan betekenen in de beeldvorming over autisme. Daarom heb ik ook deze opleiding gekozen. Ik wil graag aan de slag als ervaringsdeskundige bij een instelling voor mensen met autisme. Ik hoop dat ik mensen met autisme kan helpen, omdat ik goed begrijp wat zij doormaken. Ik maak het zelf ook dagelijks mee! Dat leer je niet uit een boekje.

Waarom wilde je meedoen met AutThere en wat heb je tot nu toe gedaan?
Ook met AutThere kan ik mijn bijdrage leveren aan de beeldvorming over autisme. Samen met elf andere jongeren vorm ik een denktank. We zijn al vrij lang bezig met de ontwikkeling van de app en de campagne. We mochten over alles meedenken en onze mening geven. Verder hebben we een Facebookpagina geopend en natuurlijk uitgebreid de app getest!

Wat zijn jouw verwachtingen van de app en de campagne?
Ik hoop dat de app door veel jongeren gebruikt gaat worden en dat zij er iets aan hebben. Met de campagne hoop ik dat mensen gaan begrijpen dat autisme niet altijd zichtbaar is. En dat ik niet meer te horen krijg dat mensen het niet aan mij zien. Ik hoop ook dat het woord ‘autist’ niet meer als scheldwoord wordt gebruikt!

Heb jij nog tips aan andere jongeren met een beperking zoals autisme?
Wees vooral jezelf en weer niet bang te ‘autistisch’ genoemd te worden. En ga vooral je dromen achterna, ook al lijkt het soms onmogelijk.


De sociale app
AutThere is een sociale app voor jongeren met autisme. De AutThere app is bedoeld om het sociale isolement waar veel jongeren met autisme mee te maken hebben, te doorbreken. Met de app vind je gemakkelijker jongeren met dezelfde interesses als jijzelf. Via het forum op de app kun je met elkaar kennismaken en ideeën uitwisselen. Ook kun je via de AutThere app met elkaar afspreken/ verder in contact komen. Op de app staan activiteiten voor jongeren met autisme waar je naartoe kunt gaan. De app is vanaf 28 maart gratis te downloaden. Kijk voor meer informatie op www.aut-there.nl

De campagne
In onderstaande film zie je hoe groot het contrast kan zijn tussen jongeren mét en zonder autisme. Als je autisme hebt vind je het vaak moeilijk om contact te leggen. Of je gedrag wordt door anderen verkeerd begrepen, wat het moeilijk maakt om contacten te behouden. Probeer je eens voor te stellen hoe dat moet zijn, want dat is stap één naar meer begrip.


Wil je meer informatie over de campagne en alle posters met jongeren zien? Bekijk dan de site www.watdachtjevanmij.nl Er zijn ook Boomerang-kaarten beschikbaar van de campagne. Verstuur ze gratis als e-card!