worden wie je bent | Stichting hoezoanders

0

Succesvol zijn heeft volgens mij alles te maken met dicht bij jezelf blijven. Voor iedereen is succes anders. Het heeft weinig te maken met bekend zijn en grootse dingen presteren. Dat heb ik wel lange tijd gedacht. Ik stelde hele hoge eisen aan mezelf waarbij ik geen rekening hield met mijn beperkingen. Ik wist niet goed wie ik was en vond het vooral erg belangrijk dat mensen mij leuk vonden. Nu realiseer ik me dat je met die houding allesbehalve leuk bent. Vroeger durfde ik niet te zeggen dat ik klassieke muziek leuk vond (zoals wel meer tieners). Het was niet alleen dat ik me schaamde, ik gedroeg me ook schijnheilig. Zo liet ik me in bepaalde kerkelijke kringen kritisch uit over popmuziek, terwijl ik er thuis vaak genoeg naar luisterde. Ergens anders praatte ik juist mee over de laatste hits in de hoop erbij te horen. Nu probeer ik meer transparant te zijn, me niet vromer of leuker voor te doen dan ik ben.

Studententijd
Tijdens mijn studie moest ik op mezelf reflecteren, door bijvoorbeeld doelen op te schrijven en competenties waar ik aan wilde werken. Alles leuk en aardig, maar de focus lag erg op de professie. Eén van mijn doelen was bijvoorbeeld beter leren presenteren. Was dat ook echt mijn doel? Wilde ik dat ook echt? Of deed ik het alleen, omdat het een doel was dat paste bij mijn studierichting? Achteraf gezien was ik in mijn studententijd nog helemaal niet mezelf. Ik had weinig zelfvertrouwen, wist niet goed wat ik wilde en deed gewoon wat er van me gevraagd werd. In de afgelopen twee jaar ben ik pas echt toegekomen aan persoonlijke ontwikkeling. Iets wat volgens mij veel meer centraal zou moeten staan op hogescholen. Het is immers waardevol om niet alleen een diploma te halen, maar ook te kunnen zeggen dat je meer zelfkennis hebt gekregen tijdens je studie.

Kwetsbaar durven zijn
Hoe word je jezelf? Door je in de eerste plaats te realiseren dat je al een uniek persoon bent. Je moet het alleen nog ontdekken: worden wie je bent. Het is denk ik belangrijk om je los te maken van de stemmen die je proberen te vertellen wie je bent of wat je zou moeten doen om succesvol te zijn (soms met de beste bedoelingen). In mijn geval was op mezelf gaan wonen erg goed (fysiek los maken) en het deleten van mijn Facebookaccount. Wat me ook hielp was mijn onzekerheden te delen met vrienden. Soms leer je jezelf pas kennen the hard way. Bijvoorbeeld als je geconfronteerd wordt met je angsten en beperkingen. Als je die in de ogen durft te kijken en hulp durft te aanvaarden, kunnen er mooie dingen gebeuren. Durf kwetsbaar te zijn en authentiek. Zeg eens eerlijk wat je van iets vindt. Wees trouw aan jezelf en laat je niet gek maken door anderen. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je niet met anderen rekening zou moeten houden. Ik denk dat je juist een ander in z’n waarde kan laten als je respect hebt voor jezelf. Weet jij wie je bent? Je bent het al, je hoeft het misschien alleen nog maar te ontdekken.