Hoezo Anders – Zo anders – Seks en zo

0

Natuurlijk gaat dit niet alleen over seks, maar we hebben nu wel je aandacht! Misschien wil je ‘gewoon’ vrienden worden met iemand, maar durf je niet die ‘grote’ stap te maken om contact te leggen. Of heb je allerlei kriebels (vlinders ja!) in je buik en ben je bang afgewezen te worden. Maar ook als je wel seks wilt en nog niet weet hoe. Of die ervaring al hebt en je afvraagt of dat het was. Of juist meer wilt…

De site zoenenenzo legt heel veel uit over alle thema’s rond liefde en seks. De teksten zijn niet heel uitgebreid maar geven je wel een idee www.zoenenenzo.nl

We geven je graag extra info zodat je helemaal op de hoogte bent. Steeds meer jongeren worden online verliefd op iemand die ze nog nooit ontmoet hebben. In het volgende artikel lees je wat feiten over internetliefde. De tips & Tricks lees je hier: 

Tips & Tricks

1. Ga skypen! Dit is het bewijs of je met de echte persoon (waar je foto’s van hebt gezien) aan het praten bent. 2. Als iemand steeds smoesjes heeft om niet te bellen of te Skypen, ga dan na of dit logisch is en of je niet aan het lijntje gehouden wordt. 3. Kijk afleveringen van Catfish op MTV. Dit is zeker de moeite waard en je krabt je hierdoor nog wel een keer achter de oren over je internetliefde. 4. Als je geskyped hebt en dit blijkt wel je ‘liefde’ te zijn, doe dan geen gekke dingen. Ga niet op aandringen van diegene dingen doen waar je niet achter staat. Zoals je kleding voor de webcam uittrekken. Je weet nog steeds niet of die persoon met wie je chat eerlijk is. Hij/zij kan buiten het beeld bijvoorbeeld een camera vast hebben en jou striptease vastleggen en vervolgens op youtube gooien. Dat wil niemand! Er zijn ook opnameprogramma’s waarmee je Skype gesprekken kunt filmen via je computer!! Houd dus je lichaam voor jezelf en voor intieme momenten en de computer is géén intiem moment! 5. Als je uiteindelijk afspreekt met je internetdate, doe dit dan op een openbare plek. Zoals een kroeg of een koffietent. Hierdoor kunnen er geen ongewenste dingen gebeuren.Als uiteindelijk toch alles koek en ei is, is het natuurlijk hartstikke mooi als er een echte relatie uit voort kan komen. Één op de vijf online daters vindt uiteindelijk een echte relatie. Let dus tot die tijd goed op wat je doet en met wie je praat op internet, maar ontneem jezelf er niet van om een leuke tijd te hebben met iemand.  Wil je weten waar jouw grenzen liggen op het gebied van privacy, intimiteit en seksualiteit? We geven je graag wat informatie over grenzen stellen, assertief zijn en hoe je nee kunt zeggen.

Waar ligt jouw grens?

Wie dichterbij komt dan je gewend bent, maakt dat je je erg ongemakkelijk kan voelen, zodat je bijvoorbeeld achteruit stapt. Deze persoonlijke ruimte of intieme zone vormt een soort luchtbel om ons heen. Het is belangrijk om je 'eigen plek’ te hebben. Wees je bewust van je eigen ruimte en je mag je eigen grenzen trekken. Je herkent je grens door goed naar je gevoel te luisteren.

Durf nee te zeggen

Je kunt vast situaties bedenken waarin je het moeilijk vindt om nee te zeggen. Het kan je helpen als je je ervan bewust wordt waarom je dat moeilijk vindt. Daarnaast kun je leren om op een vriendelijke manier nee te zeggen. Dat heet ook wel assertief zijn. Je hebt situaties waarin iemand je iets vraagt waar je nee op wilt zeggen maar ook kan iemand iets doen wat je niet wilt. Hieronder volgt een aantal tips voor beide situaties.

Belangrijke punten bij 'Nee zeggen’  zijn:
– Kijk de ander aan- Luist goed naar wat de ander je vraagt- Vraag het als je iets nog niet begrijpt

– Ga na of je hierbij een JA-gevoel of een NEE-gevoel hebt.

Als je een NEE-gevoel hebt:
– Zeg rustig en duidelijk 'nee’- Vertel waarom je 'nee’ zegt

– Zeg bij aandringen nog ees duidelijk 'nee’

Wil je meer informatie? iets minder uitgebreide info vind je hier.
Sense is dan weer wat uitgebreider…en je kunt via die sites altijd terecht met vragen.

Seks is iets dat je zelf moet willen. Het is niet okay als jij niet wilt en de ander toch doorzet. Of jou aanraakt als je dat niet wilt…Heb je ervaring met seksueel misbruik? Je bent niet de enige. Kijk eens bij Stichting STUK. Jongeren die zelf vertellen wat er is gebeurd én dat het niet normaal is!

Liefde, seksualiteit en relaties, leuk? Ja best wel, maar ook spannend…Het kan je behoorlijk onzeker maken, de veranderingen in je lijf, de gevoelens die krijgt…je kunt er alles over lezen op www.seksualiteit.nl

Met dank aan de RutgersWPF – Kenniscentrum voor Seksualiteit