zoektocht naar beweging – Stichting Hoezo Anders

0

Wie had gedacht dat je om goed te kunnen sporten en bewegen ook vaak goed moet kunnen zien? Als kind was ik altijd een beetje jaloers op mijn vriendinnetjes die elkaar na schooltijd zagen bij het handballen of baalde ik ervan dat ik bij het voetballen op straat nooit zo goed was als de anderen.

Ik had zwemles en probeerde paardrijden, maar dat waren niet de dingen die bij me pasten. Teamsporten, zo bleek al gauw, zaten er sowieso niet in. Intussen kan ik zwemmen, maar een vaste sport vinden, was toch wel erg lastig.

Zo af en toe nam mijn moeder mij wel eens mee naar de sportschool, want bewegen is goed voor je en ook erg leuk. Ik merkte daar dat het vinden van onbezette apparaten, het lezen van displays van loopbanden en het gebruik van kluisjes en dergelijke voor mij toch wel erg lastig waren. Alleen naar een sportschool gaan zat er dus niet in en erg gezellig vind ik het ook niet.

Een hele uitdaging
Hoewel ik vooral op zoek ben naar manieren om in beweging te blijven, heb ik ook gemerkt dat het fijn is om me in de buitenlucht te begeven. Het is in principe voldoende om een half uur per dag te bewegen en met dat in mijn hoofd, wandel ik.

Door Amsterdam lopen is nog een hele uitdaging, omdat er veel mensen en obstakels zijn en hoe prettig ik het ook vind om ’s morgens een half uur naar school te lopen, vraagt dat toch best veel energie, omdat ik meer bezig ben met mezelf in veiligheid brengen dan met het bewegen en genieten van mijn omgeving.

Out of the box
Zo verliep mijn zoektocht tot deze lente. Ik heb meerdere dingen geprobeerd, maar het is het allemaal niet geworden. Tot ik een internetfilmpje tegenkwam en wist dat, als ik naast gezond eten ook voldoende wilde bewegen om zo lang en gezond te leven, out of the box moest denken. Naar aanleiding van het filmpje, kocht ik een hoepel.

Het mooie daaraan is dat ik de hoepel moet voelen en niets hoef te kunnen zien om hem rond mijn lichaam te bewegen. Ergens doet het me ook denken aan mijn kindertijd (wat klink ik nu oud, ha!) en het is ook niet moeilijk. Ik hoef niet bang te zijn dat ik teveel energie verbruik met de visuele aspecten van sport en het kost me ook nog eens niks, behalve de eenmalige aanschaf van een hoelahoep. Helaas heb ik daar geen leuke foto van, want hoepels draaien te snel voor een camera.

Op deze manier is mijn zoektocht naar een passende manier van bewegen eigenlijk ten einde gekomen. Nu hoepel ik in mijn eigen tijd, zowel binnen als in het park. Of het ook werkelijk zijn vruchten heeft afgeworpen, weet ik niet, maar ik vind het belangrijker om gezond te zijn dan om een sixpack te hebben; dat zie ik immers toch niet 😉